Art meets Science - rondleidingen en lezingen

SCALES OF LUMINOSITY: WALKS AND TALKS Op de dag van de zomerzonnewende op dinsdag 21 juni 2022, gaan we in een speciaal programma dieper in op de connectie van de werken van deze editie van Beelden in Leiden met verschillende wetenschapsdisciplines. Een programma met rondleidingen achter de schermen bij het stadsarchief, de UB, een rondleiding over de Hooglandse Kerkgracht een verdiepende lezing en discussie in de Oude Sterrenwacht. Veel van de kunstenaars zullen aanwezig zijn tijdens de programma-onderdelen.

De talks en walks zijn deels in het Nederlands en Engels, afhankelijk van de spreker en kunstenaar. Aanmelden is niet nodig, wees er op tijd bij. Het programma is samengesteld door Ana Maria Gomez Lopez in samenwerking met curator Stephanie Noach, Studium Generale en de Oude Sterrewacht.

Het programma is mogelijk dankzij Gemeente Leiden, stichting Zabawas en het Prins Bernhard Cultuurfonds en de ambassade van de Verenigde Staten. 

>>> GEANNULEERD IVM COVID INFECTIE <<<
10.30 – 12.00 Rondleiding door Erfgoed Leiden en Omstreken
Boisotkade 2A, 2311 PZ Leiden

Deze rondleiding door het regionaal kennis- en adviescentrum van Leiden en omstreken richt zich special op de onderwerpen die terugkomen in de werken van Beelden in Leiden dit jaar te zien op de Hooglandse Kerkgracht, zoals de Buskruitramp uit 1807 – Marit Westerhuis Rijksmuseum van Geologie en Mineralogie (1966-1987) – Leandros Ntolas Jeugddetentiecentra (zoals Teylingereind) – Robert Glas Bananenhandel in Leiden – Clémence Hilaire Marine biology instellingen in Leiden – Lisa van Casand De geschiedenis van de Hooglandse Kerkgracht 

 

HET PROGRAMMA START NU IN MIDDAG OP DE HOOGLANDSE KERKGRACHT

13.00 – 14.00 Rondleiding over Lifeless stars drifting above - Beelden in Leiden 2022
Hooglandse Kerkgracht

Rondleiding langs de Beelden in Leiden met de kunstenaars, de curator Stephanie Noach en de mentor Ana Maria Gomes Lopez.

15.15 – 16.00 Rondleiding door Special Collections, Universiteits Bibliotheek
Witte Singel 27, 2311 BG Leiden

Onder leiding van Jef Schaeps ontdekken we zeldzame boeken en bijzondere manuscripten geïnspireerd op het thema van de huidige editie van BiL: duisternis.  

16.45 – 18.30  In gesprek met … In de Oude Sterewacht
Sterrenwachtlaan 11, 2311 GP Leiden

We bezoeken eerst de telescoop van de Oude Sterrewacht en gaan daarna in gesprek over de relatie tussen kunst en wetenschap geheel aansluitend op de de editie van Beelden in Leiden. In gesprek gaan Prof. Luis Campos, Baker Chair of the History of Science, Technology, and Innovation Program at Rice University, as well as former NASA chair at the Library of Congress, Prof. Frans Snik, Assistant Professor aan de Oude Sterrewacht, Prof. Ksenia Federova, Lecturer, Leiden University Center for the Arts in Society (LUCAS) en curator van Bil22 Stéphanie Noach. Moderator Ana María Gómez López leidt het gesprek.

Voertaal Engels

Agenda

21 juni
Talks en walks over Lifeless stars drifting above
Midzomernachtconcert in Rhijnhof en onthulling nieuw werk uit mecenaat

21 juni - 25 sept
nieuwe beelden op Rhijnhof

29 juni
kinderworkshop 

7 aug
finissage BiL2022 

 

Lifeless stars drifting above / Mecenaat

Volg ons

en blijf op de hoogte