Al ruim tien jaar nieuw werk van jonge kunstenaars

Ruim tien jaar zet Stichting Beelden in Leiden zich in voor de versterking van het Nederlands kunstklimaat door jonge kunstenaars een opdracht te verlenen en een podium te bieden. Door de werken in de publieke buitenruimte te plaatsen streven we naar een rechtstreeks contact met de Leidenaren en de mensen die Leiden bezoeken. Werken die mensen kunnen ontroeren, verblijden en misschien wel even uit balans brengen. Werken waardoor we even weer om ons heen kijken, onze geest openen en onze blik verbreden. Werken die staan voor een ontmoeting met mensen en mensen onderling.

In 2011 startte een groep Leidenaren met Beelden in Leiden vanuit hun wens om in Leiden zowel kunst in de openbare ruimte als de ontwikkeling van jonge kunstenaars een impuls te geven. Zoek en vind hier 'onze kunstenaars'. 

 

Ruim tien jaar Beelden in Leiden

De stichting Beelden in Leiden is gesprekspartner voor de verschillende initiatieven omtrent beeldende kunst in de publieke ruimte in Leiden en verschillende kunstenaars van Beelden in Leiden hebben zich afgelopen jaren bewezen in het kunstenaars vak, zoals bijvoorbeeld  Lisa Sebestikova, Marianne Lammersen, Kevin Bauer, Margriet van Breevoort en Suzie van Staaveren. Beelden in Leiden heeft als sterke basis de autonomiteit en groei van de kunstenaars en heeft vanuit die visie een serieuze plek in de kunstwereld afgedwongen. 

Beelden in Leiden is uniek in Nederland, al was het alleen al maar omdat het is geïnitieerd vanuit een particuliere wens. Dat Beelden in Leiden zich hierin een positie heeft weten te verwerven staat buiten kijf.

2021 was het jubileum waarin we terugblikken en vooruitkijken. Uiteraard met de nieuwe editie met zes jonge kunstenaars, met opdrachten aan oudgedienden van BiL middels de jubileumopdracht en het mecenaat, een nieuwe ontwikkeling waarin we particulieren begeleiden bij opdrachtverlening aan een kunstenaar, en met onze jubileumuitgave met essays van Sandra Spijkerman en Henriette van der Linden over beeldende kunst in de buitenruimte en de bijdrage daaraan van 10 jaar Beelden in Leiden. 

We blijven ons inzetten voor kunst in de openbare ruimte en voor het betaald opdracht verlenen aan kunstenaars. 

Agenda

21 juni
Talks en walks over Lifeless stars drifting above
Midzomernachtconcert in Rhijnhof en onthulling nieuw werk uit mecenaat

21 juni - 25 sept
nieuwe beelden op Rhijnhof

29 juni
kinderworkshop 

7 aug
finissage BiL2022 

 

Lifeless stars drifting above / Mecenaat

Volg ons

en blijf op de hoogte