#

Brigitte Louter

foto's Wilke Geurds

brigittelouter.com

Brigitte Louter (1996) is geïnteresseerd in de voortdurende pogingen van de mensheid om alles te ordenen, te meten en in kaart te brengen, op zoek naar een beter begrip van de wereld. In haar nieuwe beeld vindt een ontmoeting plaats tussen twee vrouwen uit de geschiedenis: de wetenschappers Inge Lehmann (1888-1993) en Mary Anderson (1866-1953). In 1936 ontdekte Lehmann aan de hand van haar metingen dat onze aardkern uit een vloeibare buitenkern en een vaste binnenkern bestaat. Mary Anderson (1866 – 1953) bedacht toen ze zag dat de trambestuurder moest uitstappen om het raam schoon te maken, de ruitenwisser. 

For Engelish see below

Tijdens het produceren van haar nieuwe werk, moet Louter denken aan de Bechdeltest; een test waarmee je kan zien hoe geëmancipeerd een film is. Er blijven maar weinig films over wanneer de beelden tenminste twee vrouwen (met naam) bevatten en die met elkaar praten over iets anders dan een man. Haar titel van haar nieuwe sculptuur luidt dan ook: ‘Mary Anderson denkt aan Inge Lehmann’. In haar sculptuur laat ze de beide uitvindingen in elkaar overvloeien en brengt ze zo de beide wetenschappers met elkaar in gesprek.  

Wij mensen hebben alleen een theoretisch besef over wat er onder onze voeten gebeurt. Om die aardkern te visualiseren gebruiken we tabellen en diagrammen, maar in hoeverre geeft dat een representatief beeld van onze werkelijkheid? Druipende modder en klodders zand op de aardkorst zijn onbetwistbaarder. In Louters sculptuur wordt modder weggeveegd om tot ‘helderheid’ te komen. In de sculptuur van Louter is rechts van de ruitenwisser een oud diagram van onze aardkern vóór 1936 afgebeeld, links van de wisser het model van Lehmann. De beweging van een ruitenwisser is zo een visualisatie van het doen van een uitvinding. In een simpele beweging wordt het zicht op onze werkelijkheid ogenschijnlijk helder gemaakt.   

Brigitte Louter (1996) studeert in 2018 af aan de KABK en in 2021 en 2022 is zij resident bij de Ateliers in Amsterdam. Louter woont en werkt in Amsterdam.

______________

Brigitte Louter brings together the American Mary Anderson (1866-1953), inventor of the windshield wiper, and the Danish scientist Inge Lehmann (1888-1993), who discovered in 1936 that the Earth's core consists of a liquid outer core and a solid inner core. To the right of the wiper we see a diagram of our Earth's core before 1936, to the left the Lehmann model.

Agenda

16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september

Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte