Camile Smeets creëert  met keramiek figuratieve sculpturen van mens- en dierfiguren waarmee ze een zoektocht verbeeldt naar een oorspronkelijke oer-beeldtaal.

De Sfinx, die in het Egyptische rijk, de graven van de Farao’s beschermde, is het uitgangspunt voor haar meeste werk. Hij verscheen met het hoofd van een mens en het lichaam van een leeuw met vleugels van een adelaar. De Sfinx staat in haar werk voor de bewaker van een geheim, van het mysterie en als toegangspoort naar kennis.  “Ik wil een natuurkracht verbeelden, een magisch natuurbeleving oproepen waarin mens en dier in balans zijn.” Vanuit die gedachte maakte ze het beeld ‘Ondragelijke stilte’ van een meisje die een meerval bij zijn vinnen omhoog houdt. Het beeld laat het moment zien waarop mens en dier elkaar in evenwicht houden. “De vis communiceert niet maar is een stille natuurkracht die het meisje tolereert. Het zwijgen van het dier maakt de mens bewust van een wereld waar stilte heerst en woorden betekenisloos zijn.”


Met haar werk refereert ze naar een oudere mythologische beeldtaal uit de klassieke oudheid. Zoals het beeld de ‘Poortwachter’ van een liggende hond met een vrouw op zijn rug. De vrouw heeft een hondenkop waarmee ze het dier als mens presenteert. Zowel de hond als de vrouw hebben geen ogen. “Omdat de hond niet kan zien, beslist hij op basis van zijn intuïtie of iemand hem mag passeren.”Dit beeld is geïnspireerd door bestaande mythologische verhalen over bijvoorbeeld Cerberus uit de Griekse mythologie en Anubis van de oude Egyptenaren die  de poort naar het dodenrijk bewaakten. “Mijn beelden zijn het resultaat van een zoektocht, een ontdekkingsreis die mij toegang geeft tot een dieper verleden, naar archetypische verhalen en vertellingen die in het heden verloren dreigen te gaan. Ik neem ze mee naar het heden en geef ze vorm zodat ze blijven bestaan.”

‘Droomtijd’ is de titel van een doorgaande serie kleine beelden, dromen in klei. Deze beelden zijn figuratief maar onwerkelijk, het zijn vaak mens en dierfiguren met een vervreemdend karakter. Met haar serie kleine sculpturen vertelt zij haar eigen sprookje, soms grappig of bizar, maar ook wreed en vervreemdend.

 

www.camilesmeets.nl

Agenda

21 juni
Talks en walks over Lifeless stars drifting above
Midzomernachtconcert in Rhijnhof en onthulling nieuw werk uit mecenaat

21 juni - 25 sept
nieuwe beelden op Rhijnhof

29 juni
kinderworkshop 

7 aug
finissage BiL2022 

 

Lifeless stars drifting above / Mecenaat

Volg ons

en blijf op de hoogte