#

Caz Egelie

foto's Wilke Geurds

egeliecaz.cargo.site

Het oeuvre van Caz Egelie (1994) zit vol met kunsthistorische referenties en hen heeft een voorliefde voor theater en performancekunst. Voor deze editie van Beelden in Leiden zal Egelie een beeld maken voor de gravin Ada van Holland (1188 – 1234). In 1987 opperde de Leidse gemeenteraad om een sculptuur van Ada van Holland op de Hooglandse Kerkgracht te plaatsen. Dit is de plek waar Beelden in Leiden nu jaarlijks plaatsvindt. De sculptuur moest er mede komen omdat er in Leiden geen publieke beelden waren van historische vrouwen. Het beeld is er echter nooit gekomen en in de tussentijd is er maar één beeld voor een vrouw (Joke Smit) bijgekomen in het straatbeeld. Nu 37 jaar komt het er dan alsnog van, Egelie maakt een beeld voor Ada op de toendertijd aangewezen plek.

Ada zou na het overlijden van haar vader recht hebben op de macht in het graafschap Holland, maar haar oom wilde haar niet erkennen als rechthebbende en riep zichzelf uit tot graaf. Ze zocht haar toevlucht in de burcht van Leiden, maar werd uiteindelijk door haar oom in 1203 gevangengenomen en naar Texel gebracht. Zij vond haar verblijf daar ‘ondraaglijk’. Later werd ze overgebracht naar Engeland. Ada zou meer dan vier jaar gevangen blijven omwille van haar machtige positie. Deze feitelijke kennis wordt door historici overigens betwist en haar sterfdatum en sterfplek zijn nog altijd onbekend.

Op de aangewezen plek van toen heeft Caz Egelie 37 jaar later alsnog een beeld gemaakt over het leven van Ada. Het nieuwe werk bestaat uit mallen om zo opnieuw te spelen met de aan- en afwezigheid van de sculptuur en de mystiek die er bestaat rondom haar leven. Ook het gegeven van representatie is belangrijk. Het verhaal van Ada is immers vanaf de 19de eeuw veelvoudig gebruikt in Nederlandse theaterstukken, boeken en parades. Vooral mannen hebben over haar geschreven en haar als muze bestempeld, waardoor ons beeld over haar voortkomt uit deze toe-eigening. Egelie heeft gekeken naar hoe ze in al die uitingen is afgebeeld en op basis daarvan zijn er nieuwe kostuums en patronen met Leids textiel ontworpen voor het beeld. Hij vraagt zich daarmee af welke verhalen we over onszelf vertellen als we het leven van historische figuren op een voetstuk plaatsen.

Caz Egelie (1994) studeert in 2018 af aan de HKU en volgt momenteel een master aan het Sandberg Instituut. Egelie maakt een beeld naar aanleiding van Ada van Holland (1188-1234).

___________

In 1987, the Leiden city council suggested a statue of Ada van Holland (1188-1234) at this location, partly because there were no statues of women in Leiden. However, the statue never materialized. Now, 37 years later, Egelie is making a sculpture here based on Ada. It consists of molds and thus plays with the presence and absence of her statue and with her mystified life.

Agenda

16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september

Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte