Luuk van Binsbergen

Luuk van Binsbergen

Concrete Roots van Luuk van Binsbergen

Concrete Roots

LUUK VAN BINSBERGEN werkt doorgaans uitsluitend met motorzaag en boomstammen. Speciaal voor Beelden in Leiden 2014 combineerde hij het ruwe hout met beton.

De grote tegenstelling tussen beide materialen – natuurlijk versus industrieel – bleek bij nader inzien een gegeven dat heel goed aansluit bij de bestaande uitgangspunten van zijn werk. Terugkerende begrippen in zijn nog jonge oeuvre zijn ‘balans’, ‘ritme’, ‘beweging’ en ‘verbinding’, maar ook ‘contrast’. De natuurlijke delen van zijn sculptuur, getiteld Concrete roots, lijken hun oorspronkelijke groeikracht te hebben behouden. Ze waaieren uit en reiken tegelijkertijd naar boven. De industriële balken, meestal gebruikt om een constructie te dragen, wekken hier de indruk te zijn aangebracht om de bewegingen van het hout onder controle te houden. Je bent als kijker onbewust geneigd te denken dat zonder de balken het beeld de lucht in zou vliegen. Van Binsbergen heeft met andere woorden het contrast tussen de gebruikte materialen optimaal benut en bovendien hun oorspronkelijk statische karakter zodanig omgebogen dat er een uitgesproken dynamische sculptuur is ontstaan.

 

Dit beeld wordt gesponsord door Double Matured. DoubleMatured is een ontwerpbureau uit Leiden dat staat voor lef en kwaliteit. Stichting Beelden in Leiden steunen wij vanaf dag één, het is een geweldig initiatief. De tentoonstellingen tonen lef en keer op keer unieke werken. Onderscheidend in kwaliteit en toegankelijk voor een gevoelig oog. DoubleMatured herkent deze ambitie en verbindt zijn naam graag aan hét platform voor Nederlands Beeldhouwtalent.

Materiaal

hout, draadstaal en beton

Afmeting

h. 390 cm

Jaartal

2014

Volg ons

en blijf op de hoogte