Feestelijke opening Playground. Beelden in Leiden 2023

Playground, de twaalfde editie van Beelden in Leiden, opende onder grote belangstelling donderdag 25 mei 2023. Blije kunstenaars, ontspannen curatoren en enthousiaste gasten kwamen samen op de zonovergoten Hooglandse Kerkgracht. 

In een volgepakte Lutherse Kerk presenteren curatoren Peter van der Es en Adam Nillissen de zes kunstenaars Eugenie Boon, Bas Oussoren, Vera Gulikers, Nazif Lopulissa, Susanne Khalil Yusef en Stijn ter Braak en hun werken die ze maakten voor de Hooglandse Kerkgracht. 

Bij de opening worden eveneens de winnaars van de BPSprijs en de Frans de Witprijs bekend gemaakt. Jolijn Kouwenhoven, maakt bekend dat Business Platform Schipholweg-Schuttersveld het werk The sepctacle van Bas Oussoren heeft gekozen als winnend werk. The spectacle komt midden oktober voor een klein jaar te staan op het Schuttersveld. Bert Holman van stichting Frans de Wit vertelt over kunstenaar Frans de Wit en de toekomstplannen van de stichting, waarna  juryvoorzitter Sandrine van Noor de jaarlijkse Frans de Witprijs uitreikt aan Nazif Lopulissa voor zijn werk Meeting you for the first time. 

De officiele openingshandeling door Ria Braakman, bewoonster van de Hooglandse Kerkgracht, en Lara wordt dit jaar buiten verricht, tussen de beelden. Het is een speelse handeling waarbij jong en oud samenkomen. 

Triomfboog en palet vol herinneringen in de prijzen

De vakjury voor de bestaat dit jaar uit Hoofd Kunstzaken LUMC Sandrine van Noort, verzamelaar Casper van der Kruk, BiL-kunstenares Maaike Knibbe en Dick van Broekhuizen, conservator moderne en hedendaagse beeldhouwkunst bij Museum Beelden aan Zee. Sandrine van Noort is voormalig curator van Beelden in Leiden en zal de vakjury voorzitten. De jury over het werk van Lopulissa: "Het kunstwerk fungeert als kijkdoos van verwondering waarin veel te zien en te ontdekken valt. Een kunstwerk dat eindeloos veel verhalen bevat. De installatie wordt in de context van Playground gezien als een automaat van ideeën die de verbeelding van de kijker aanzet."

Lees hier het juryrapport van de Frans de Witprijs 2023.

Lees hier het verhaal van Jolijn Kouwenhoven van BPS tijdens de bekendmaking

 

foto's Tom Brown

beeld:

Agenda

25 mei 2023
opening Editie 2023

21 juni 2023
Midzomernacht op Rhijnhof met o.a. onthulling nieuw werk van Nynke Koster

6 augustus 2023
finissage BiL2023

 

Playground

Volg ons

en blijf op de hoogte