Frans de Wit Prijs voor Marleen Hartjes

De Frans de Wit Prijs, in het leven geroepen door Stichting Beelden in Leiden, is gisteren uitgereikt aan Marleen Hartjes voor haar werk  “Inception”. De prijs werd uitgereikt door juryvoorzitter Jop Ubbens tijdens de feestelijke opening van de jaarlijkse expositie van jong beeldhouwtalent in Leiden.

De jury noemde het werk van Hartjes intrigerend en fascinerend en heeft unaniem gekozen voor de kunstenaar die het beste met het weerbarstige, zware, koude en grijze beton weet om te gaan. Ubbens omschrijft het beeld als een “selfie in beton”. In het matras van een bed is de afdruk van een mens te zien. “Hartjes laat het materiaal anders voelen en gebruikt het materiaal beton atypisch”, aldus Ubbens, in het dagelijks leven directeur van Christie’s. Ondanks de massiviteit van het beton is het beeld  een intiem voorwerp geworden dat conceptueel sterk overkomt en waarin het private en het publiekelijke samenkomen, aldus de jury. Het werk wordt als zeer toegankelijk ervaren.
Van het beeld “Inception” zegt de kunstenaar zelf dat het een herinnering is van iemand die er was en nu niet meer is, maar waarvan de herinnering er nog steeds is. “Het moment is hiermee in de ruimte vastgelegd” , aldus Hartjes.

De negen jonge kunstenaars die gevraagd zijn om een werk te maken voor de huidige tentoonstelling, kregen de opdracht om een werk te maken met beton als basismateriaal. Het thema van de tentoonstelling is dan ook “Sterk Werk”. Een wandeling over de lommerrijke Hooglandse Kerkgracht leert dat de kunstenaars de meest uiteenlopende dingen met beton hebben gedaan. Voorafgaand aan het creatieve proces kregen de jonge kunstenaars een masterclass van de internationaal befaamde beeldhouwer Ruud Kuijer, die met zijn metershoge Waterwerken langs het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht veel opzien baart. Tijdens BiL2014 is in Galerie LUMC, Rijksmuseum voor Oudheden, Museum Volkenkunde en Museum Boerhave beeldhouwwerk van Kuijer te zien. Kuijer werkt al 25 jaar met beton en heeft het materiaal grondig onderzocht op haar sculpturale kwaliteiten.

Agenda

25 mei 2023
opening Editie 2023

21 juni 2023
Midzomernacht op Rhijnhof met o.a. onthulling nieuw werk van Nynke Koster

6 augustus 2023
finissage BiL2023

 

Playground

Volg ons

en blijf op de hoogte