Op 21 september 2011 is de Stichting Beelden in Leiden officieel opgericht. De stichting kent zes bestuursleden die na een discussie op LinkedIn over de mogelijkheden van een beeldentuin of -tentoonstelling in Leiden besloten om in navolging van andere steden in Leiden ook een beeldenexpositie te organiseren. De eerste editie vond plaats in 2012 op de Hooglandse Kerkgracht, hartje Leiden.
Beelden in Leiden zet zich in voor de versterking van het Nederlands kunstklimaat door jonge kunstenaars een opdracht te verlenen en een podium te bieden. Door de werken in de publieke buitenruimte te plaatsen streven we naar een rechtstreeks contact met de Leidenaren en de mensen die Leiden bezoeken. Werken die mensen kunnen ontroeren, verblijden en misschien wel even uit balans brengen. Werken waardoor we even weer om ons heen kijken, onze geest openen en onze blik verbreden. Werken die staan voor een ontmoeting met mensen en mensen onderling.
De aandacht gaat uit naar jonge kunstenaars met een professionele praktijk, die op landelijk en eventueel internationaal niveau aan de weg timmeren, maar nog niet eerder op deze schaal in de openbare ruimte hebben gewerkt. Door de intensieve begeleiding door een ervaren curator, die optreedt als sparringpartner tijdens het gehele proces van conceptontwikkeling tot uitvoering en presentatie, ontstaat een belangrijk leertraject voor de kunstenaars. Dit proces biedt tevens aanknopingspunten om met elkaar te kijken wat kunst in de openbare ruimte kan betekenen voor verschillende doelgroepen.
De stichting werkt al vanaf de start met professionele curatoren voor de inhoudelijke richting, de selectie van de kunstenaars en de begeleiding. Van 2012 tot 2016 was dit Feico Hoekstra, in 2017 was dat het curatorenpaar Iemke van Dijk en Guido Winkler. Voor de edities van 2018 en 2019 was Sandrine van Noort de curator. Vanaf 2020 is Suzanne Wallinga aangetrokken als curator voor Beelden in Leiden.
Frans de Witprijs
Een gezaghebbende vakjury kent jaarlijks het meest vernieuwende werk de Frans de Witprijs toe. Frans de Wit is een van de bekendste beeldhouwers die Leiden heeft voortgebracht. Hiertoe werkt Beelden in Leiden nauw samen met Stichting beeldhouwer Frans de Wit. Aan de uitreiking zijn een oorkonde en een geldprijs gekoppeld. Daarnaast wordt de kunstenaar uitgenodigd het jaar erop weer mee te doen.
BPSprijs
Sinds 2014 sponsort ondernemersvereniging Business Platform Schipholweg- Schuttersveld de initiatieven van Beelden in Leiden. Jaarlijks kiezen zij een werk uit dat geschikt is voor plaatsing op de kop van het Schuttersveld. Zo ondersteunt BPS niet alleen financieel en actief Beelden in Leiden maar ook de desbetreffende kunstenaar.
Publieksprijs
Naast de vakprijs is er een publieksprijs. Bezoekers van de tentoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht kunnen stemmen op hun favoriete kunstwerk. De publieksprijs werd tot 2015 georganiseerd i.s.m. het Leidsch Dagblad en in 2016 en 2017 met Bouwmaat als partner. Sindsdien draagt de stichting zelf de publieksprijs, we staan altijd open voor een partner die zijn naam wil verbinden aan de Publieksprijs.
Volg Beelden in Leiden ook via Facebook, Instagram, Youtube en de Wikipedia-pagina van en over Beelden in Leiden bijgehouden. Op Wikipedia is er een Lijst van Beelden in Leiden: "een (onvolledige) chronologische lijst van beelden in Leiden".
16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk
21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september
Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.
4 augustus 2024
finissage BiL2024
She Said