Geschiedenis

Op 21 september 2011 is de Stichting Beelden in Leiden officieel opgericht. De stichting kent zes bestuursleden die na een discussie op LinkedIn over de mogelijkheden van een beeldentuin of -tentoonstelling in Leiden besloten om in navolging van andere steden in Leiden ook een beeldenexpositie te organiseren.

Het doel van de stichting is om jaarlijks een beeldententoonstelling te organiseren op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden om aankomende Nederlandse kunstenaars een podium te bieden.

De stichting werkt al vanaf de start met professionele curatoren voor de inhoudelijke richting, de selectie van de kunstenaars en de begeleiding. Van 2012 tot 2016 was dit Feico Hoekstra, in 2017 was dat het curatorenpaar Iemke van Dijk en Guido Winkler. Voor de edities van 2018 en 2019 was Sandrine van Noort de curator. Vanaf 2020 is Suzanne Wallinga aangetrokken als curator voor Beelden in Leiden. 

De eerste editie van Beelden in Leiden vond plaats van juni tot en met augustus 2012.


Frans de Witprijs
Een gezaghebbende vakjury kent jaarlijks het meest vernieuwende werk de Frans de Witprijs toe. Frans de Wit is een van de bekendste beeldhouwers die Leiden heeft voortgebracht. Hiertoe werkt Beelden in Leiden nauw samen met Stichting beeldhouwer Frans de Wit. Aan de uitreiking zijn een oorkonde en een geldprijs gekoppeld. Daarnaast wordt de kunstenaar uitgenodigd het jaar erop weer mee te doen.

Publieksprijs
Naast de vakprijs is er een publieksprijs. Bezoekers van de tentoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht kunnen stemmen op hun favoriete kunstwerk. De publieksprijs werd tot 2015 georganiseerd i.s.m. het Leidsch Dagblad en in 2016 en 2017 met Bouwmaat als partner.

 


Margriet van Breevoort – Homunculus Loxodontus – Winnaar bouwmarkt publieksprijs 2016

In de voorgaande jaren hebben vrijwilligers een Wikipedia-pagina van en over Beelden in Leiden bijgehouden.

Op Wikipedia is er een Lijst van Beelden in Leiden: "een (onvolledige) chronologische lijst van beelden in Leiden". 

Programma

2021 - tien jaar Beelden in Leiden

houdt deze agenda in de gaten voor de nieuwe ontwikkelingen en activiteiten 

Sferen - Beelden in Leiden 20_21

Volg ons

en blijf op de hoogte