#

Gjalt Blaauw

Zonder titel (2013)

www.gjaltblaauw.nl

Het werk van Gjalt Blaauw kenmerkt zich door heldere vormen en een poëtische speelsheid. Zijn materiaal is staal, geverfd in vrolijke kleuren of roodbruin geroest, en steen. Ondanks de zwaarte en vastheid van het materiaal ademen de sculpturen een en al lichtheid. Vaak lijken ze te wapperen als een vaandel of te flakkeren als een vlam. Andere werken doen denken aan een wolk of rookpluim. Bij Narcissus wist Blaauw met staal zelfs een rimpelende waterspiegel te suggereren. Veel werken bestaan uit twee of meer losse elementen in een op het oog nogal wankele compositie. Ze wekken eerder de indruk te zijn gemaakt met een wat groot uitgevallen blokkendoos dan dat ze het resultaat zijn van een artistiek concept. Maar juist in dat directe en ongekunstelde karakter ligt de aantrekkingskracht van deze beelden.

GJALT BLAAUW (1945) werd opgeleid aan de kunstacademies van Leeuwarden, Arnhem en Groningen. Na zijn afstuderen in 1969 nam hij deel aan ruim honderd exposities in binnen- en buitenland, waaronder 'Op losse schroeven' in het Stedelijk Museum Amsterdam (1969), 'Lyrisch schetsboek voor de stad' van het CBK Groningen (1994) en 'Beelden op de Scheldeboulevard' in Terneuzen (2012). Solopresentaties had hij in het Fries Museum (1992) en rond Borg Rusthoven in Wirdum (2005). Voor de openbare ruimte maakte Blaauw onder meer de titelloze sculpturen voor de Winschoterbrug in Winschoten (1989), natuur- en recreatiegebied Kardinge bij Groningen (1999) en Park Sijtwende in Leidschendam-Voorburg (2010).

Gjalt Blaauw woont en werkt in Groningen.

Agenda

16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september

Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte