Bas de Wit

Bas de Wit

Grow with the flow van Bas de Wit

Grow with the flow

Voor zijn recente werk koos Bas de Wit laat-klassieke iconen tot onderwerp: de (Korinthische) zuil maar ook sculpturen. In de klassieke – Griekse – oudheid dienden de zuilen om het met tympanon en fries versierde dak van tempels en heiligdommen te stutten en zo beschermen tegen weersinvloeden. De zuil, vanouds van ‘onverwoestbaar’ marmer, is hét toonbeeld van letterlijke stabiliteit maar ook overdrachtelijk van betrouwbaarheid. Getuige de beeldspraak met politieke en maatschappelijke ‘zuilen’, steunpilaren van de samenleving.

Grow with the flow heet de serie ‘zuilen’ en op klassieke beeldhouwkunst geïnspireerde beelden van Bas de Wit uit 2017-2018. De zuilen zijn weliswaar herkenbaar aan Korinthische stijlkenmerken, maar de oorspronkelijke architectonische kwaliteit ontbreekt ten enenmale. Ze ogen daarentegen kwetsbaar. De bloembladeren van het kapiteel lijken De Wit te inspireren zijn zuilen te laten groeien. Zijn zuilen leven een losgezongen leven en reiken weliswaar nog elegant omhoog, maar laten het kopje hangen ‘als bloemen in de knop gebroken’ om met Willem Kloos te spreken. Of, als in het hier afgebeelde werk, Grow with the Flow 1 en 4 steunt de ene zuil, zelf week in het voetstuk, de ander die zijn topzware bloemkapiteel moet laten hangen. Zo houden zij elkaar net in evenwicht.
 
Het aanvankelijk soepele materiaal, polyester met pigment, maakt een draaiing mogelijk, of laat de zuil wat ‘smelten’ of ombuigen. Maar, eenmaal uitgehard verliest het niet echt de strijd met de zwaartekracht. In het beste geval kan je denken: hoe lang geleden de zuil ook is bedacht en hoe kwetsbaar de cultuur ook is, toch blijft hij overeind . . .
Materiaal

polyester en pigmenten

Afmeting

180 x 130 x 30 cm

Jaartal

2018

Extra informatie

2017/2018

Volg ons

en blijf op de hoogte