Margriet van Breevoort

Margriet van Breevoort

Winnaar Juryprijs

Homunculus Loxodontus van Margriet van Breevoort

Homunculus Loxodontus

Het beeld Homunculus Loxodontus toont een wezen dat het midden houdt tussen een zeeolifant en een reusachtige larve. Zijn argeloze uitstraling en hulpeloze voorkomen geven het iets zeer aandoenlijks. Geduldig zittend op een bankje, zoals je dat aantreft in de wachtkamers van een ziekenhuis, lijkt zijn aanwezigheid volkomen vanzelfsprekend. In het hoofd van de kijker ontvouwt zich automatisch een verhaal.

Het beeld Homunculus Loxodontus van Margriet van Breevoort (1990) is aangekocht door het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (LUMC). Het beeld van een aandoenlijk ogend wezen zittend op een bankje krijgt een plek op de toekomstige ambulante zorg van het kinderziekenhuis van het LUMC.

Margriet van Breevoort won met dit beeld de Publieksprijs 2016.

Het beeld op de tentoonstelling in Leiden werd gesponsord door Leids Universitair Medisch Centrum.

Na afloop van de tentoonstelling werd het beeld aangekocht door het LUMC. Ook kreeg ze een opdracht voor het maken van eenzelfde type beeld voor de Gemeente Amsterdam (voor het metrostation Weesperplein). Haar werk is sindsdien opgenomen in diverse bedrijfs- en museale collecties waaronder het Stedelijk Museum Arnhem.

Het LUMC is een modern universitair medisch centrum voor onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg met een hoog kwaliteitsprofiel en een sterke wetenschappelijke oriëntatie. Met een unieke researchpraktijk van fundamenteel bètamedisch tot toegepast klinisch onderzoek, speelt het LUMC mee in de wereldtop. Zo kan het LUMC ook patiëntenzorg en onderwijs aanbieden naar de laatste internationale inzichten en standaarden. En bijdragen aan de verbetering van de geneeskunst en gezondheidszorg in eigen huis en daarbuiten. De driehoek met de Universiteit Leiden en het Leiden Bio Sciencepark creëert unieke mogelijkheden voor medische innovatie in en rond Leiden.

Materiaal

epoxy, polyester, hout, metaal en glas

Afmeting

130 cm

Jaartal

2016

Extra informatie

Winnaar Juryprijs 2016
De Homunculus Loxodontus is wereldberoemd geworden met name in Rusland. Het kunstwerk heeft zelfs een eigen wikipediapagina

Volg ons

en blijf op de hoogte