Miriam Knibbeler

Miriam Knibbeler

Initium van Miriam Knibbeler

Initium

Miriam Knibbeler boetseert voornamelijk mens- en dierfiguren van was. Hoewel de figuren er zeer levensecht uitzien, mede door het materiaal, wijken ze qua maat en verhoudingen af van de werkelijkheid. De vervreemding die dit veroorzaakt, tilt de wezens boven de realiteit uit. Miriam Knibbeler won de publieksprijs van Beelden In Leiden met dit beeld. Het werd vervolgens aangekocht door Museum MORE in Gorssel.

Eenzelfde dubbelheid kenmerkt de sculptuur van een liggende babyneushoorn op Beelden in Leiden, ditmaal niet van was maar van polyester, getiteld Initium. Knibbeler presenteert het jonge dier als metafoor van nieuw leven. Inspiratiebron was het werk van de Duits-Amerikaanse filosofe Hannah Arendt, die niet de sterfelijkheid maar de geboortelijkheid van de mens centraal zette, dat wil zeggen het vermogen om processen te beginnen en veranderingen teweeg te brengen. Dat de neushoorn door de mens in zijn voortbestaan wordt bedreigd, staat met die gedachte op gespannen voet. Initium laat niet alleen zien hoe mooi het leven is, maar ook hoe kwetsbaar.

Het beeld op de tentoonstelling in Leiden wordt gesponsord door Securitas. Door de juiste inzet van mens, kennis en techniek vinden we de ideale veiligheidsbalans voor iedere situatie. Dat begint altijd met heel goed luisteren om zo te doorgronden wat de specifieke omstandigheden en wensen van de klant zijn.

Materiaal

piepschuim en polyester

Afmeting

h. 100cm

Jaartal

2015

Extra informatie

verkocht aan Museum MORE in Gorssel

Volg ons

en blijf op de hoogte