#

Izaak Zwartjes

Winnaar Frans de Witprijs 2013

www.upstreamgallery.nlartists21izaak-zwartjes

Bestaat er zoiets als een archeologie van de Apocalyps? Kunnen we terug naar‘ het einde der tijden’? Je zou het wel haast denken als je kijkt naar de kunst van Izaak Zwartjes. Zwartjes maakt bij voorkeur gebruik van restmaterialen als sloophout, oud ijzer, gerafelde touwen, gescheurde lappen, afgedankte meubels en allerlei andere gevonden voorwerpen. Zelfs slachtafval en mest verwerkt hij in zijn sculpturen. De rauwe mythische wereld van Zwartjes wordt bevolkt door uitgemergelde mummieachtige figuren, soldaten zo lijkt het. Sommigen zijn gekneveld of liggen voor dood in een hoek, anderen bungelen stuiptrekkend aan een balk, weer anderen zitten verdwaasd voor zich uit te staren aan een tafel.      

Het werk van IZAAK ZWARTJES laat zich nog het best omschrijven als een apocalyptisch visioen. Zijn rauwe sculpturen en installaties lijken ontsproten aan een wereld vol geweld en verderf, zonder uitzicht op hoop. Het enige zinvolle wat een mens in zo’n vijandige omgeving kan doen, is zich terugtrekken. Zwartjes maakte de afgelopen jaren een hele serie schuilplaatsen, waarvan zijn houten nest, gebouwd op ruim twintig meter hoogte aan een gevel van de Meelfabriek in Leiden, dat hij in 2013 enige tijd bewoonde, ongetwijfeld de meeste aandacht trok.

Izaak Zwartjes (1974) studeerde in 2008 af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Sindsdien exposeert hij vrijwel jaarlijks bij Upstream Gallery in Amsterdam. Belangrijke andere solopresentaties waren ‘Exodus’ in het Cobra Museum in Amstelveen (2009) en ‘Basic Construction’ in het Odapark in Venray (2011). Daarna volgden groepstentoonstellingen als ‘Present Forever’ van FATFORM in Amsterdam (2012) en ‘Beelden in Leiden’ (2013).

Bij die laatste expositie won hij de Frans de Wit Prijs. In 2014 leidde dit tot aankoop van zijn werk door Museum De Lakenhal en deelname aan de tentoonstelling Global Imaginations in de Meelfabriek in Leiden.  

Izaak Zwartjes woont en werkt in Leiden.

Agenda

16 mei 2024
opening Voor Ada - Editie 2024

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en kunst van BiL kunstenaars

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

Voor Ada

Volg ons

en blijf op de hoogte