#

Jaasir Linger

foto's Wilke Geurds

jaasirlinger.com

Jaasir Linger (1991) houdt zich bezig met Surinaams cultureel erfgoed en de gedeelde koloniale geschiedenis van Suriname met Nederland. Een terugkerend motief in al zijn kunstwerken zijn elementen uit de traditionele Afro-Surinaamse Winti religie/cultuur. Voor Beelden in Leiden maakt hij een beeld geïnspireerd door de Surinaamse arts Sophie Redmond (1907-1955). Linger heeft veel bewondering voor haar dekoloniale houding, de bijdrage die zij heeft geleverd aan de emancipatie van zwarte vrouwen en visie van trots zijn op de Afro-Surinaamse cultuur. Laatstgenoemde is de basis van zijn nieuwe sculptuur.

For English see below

Sophie Redmond (1907 – 1955) studeerde in 1935 af als eerste zwarte dokter in het Nederlands Koninkrijk in laat-koloniaal Suriname. Zij stond bekend als de fietsende dokteres die vaak een traditionele Surinaamse koto droeg. In haar eigen huisartsenpraktijk behandelde zij arme patiënten vaak gratis. Daarnaast had ze op de radio een rubriek waar ze adviezen gaf over lichamelijke kwalen, gezins- en huwelijksproblemen, financiële zorgen en huishoudelijke kwesties. Dit deed zij in het Sranantongo, wat destijds als minderwaardige taal werd gezien. Verder maakte Redmond theatervoorstellingen, waarin zij soms acteerde, waarin ze de Afro-Surinaamse mens centraal stelde. In deze werken belichtte en bekritiseerde zij het koloniaal Suriname in een tijd waarin velen dat nog niet durfden, vanwege het nog aanwezige Nederlandse bewind.

Linger onderzocht de bijdrage die zij heeft geleverd aan de emancipatie van zwarte vrouwen. Redmond vond dat men trots moest zijn op de Afro-Surinaamse cultuur en deze visie vormt de basis van Lingers nieuwe kunstwerk. Hij verzamelde objecten die linken aan het leven van Redmond, zoals het fietswiel. De haan in het werk staat voor het Surinaamse gezegde “Mi na kakafowru, krown de na mi ede" (Ik ben een haan, ik heb een kroon op mijn kop). Een uitspraak die gaat over trots behouden ondanks wat anderen je aandoen.

Jaasir Linger (1991) studeert in 2019 af aan de Fotoacademie en in juli 2023 rondt hij zijn Sandberg Master af. Linger maakt een beeld naar aanleiding van de Surinaamse arts Sophie Redmond (1907-1955).

____________

Sophie Redmond (1907-1955) graduated in 1935 as the first black doctor in Suriname. Redmond stood for pride in Afro-Surinamese culture, which forms the basis of Linger's artwork. All objects refer to her life, like the rooster stands for pride.

Agenda

16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september

Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte