Jonge Beelden

Beelden in Leiden staat dit jaar in het teken van jonge beeldhouwkunst. Voor deze achtste editie van Beelden in Leiden selecteerde onze gastcurator Sandrine van Noort tien talentvolle, jonge beeldhouwers die ieder afzonderlijk binnen het medium sculptuur en met het gekozen materiaal grenzen verleggen en opzoeken en daarmee de beeldhouwkunst van nieuwe betekenissen voorzien.

De geselecteerde kunstenaars verdiepen zich in de eigenschappen van het materiaal en onderzoeken de mogelijkheden hiervan. Niet het concept is leidend, maar het materiaal en de vorm zijn even belangrijk voor de perceptie van het beeld. De invloed van internet, waar beelden massaal gedeeld kunnen worden maar ook gekopieerd en voor het werk gebruikt, roept bij de deelnemende kunstenaars vragen op over authenticiteit. Wat betekent echt en nep in een wereld waarin je met één druk op de knop een plaatje te pakken hebt, kunt kopiëren en voor je werk kunt gebruiken? De geselecteerde kunstenaars reageren hierop door nieuwe beelden te creëren waarbij hun persoonlijke uitgangspunt leidend is.

Beelden in Leiden toont nieuwe beelden van:

Josua Wechsler (1986)

Romy Yedidia (1990)

Tim Mathijsen (1987)

Milena Naef (1990)

Lieve Rutte (1994)

Martijn Linssen (1988)

Matea Bakula (1990)

Margot Zweers (1989)

Koos Buster (1991)

Damian Kapojos, winnaar Frans de Witprijs 2018 (1980)

 

Frans de Witprijs en publieksprijs

Beelden in Leiden heeft als doel jong beeldhouwtalent een podium te bieden. Ter stimulans wordt jaarlijks de Frans de Witprijs uitgereikt aan de kunstenaar die het meest vernieuwende werk heeft gemaakt.

Dit jaar bestaat de vakjury uit Jeannette ten Kate, directeur van de Art Connector, Maarten Bertheux, curator en oud-conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam, Liesbeth Willems, curator van de Chadha Art collection, Johan Tahon, beeldhouwer en Damian Kapojos, winnaar van 2018.

 

Masterclass Joep van Lieshout

Een terugkerend onderdeel in het programma van Beelden in Leiden is de Masterclass waarbij een ervaren kunstenaar wordt uitgenodigd om de jonge lichting beeldhouwers te inspireren en kennis met hen te delen.

Voor de achtste editie van Beelden in Leiden is kunstenaar Joep van Lieshout uitgenodigd een Masterclass te geven. Joep van Lieshout is een kunstenaar die op vele manieren de beeldhouwkunst heeft vernieuwd en verder ontwikkeld, en daarom is hij dit jaar als Meester bij Beelden in Leiden betrokken.

Zijn oeuvre is veelomvattend. Behalve autonome sculpturen, ontwerpt hij meubels, lampen en ook woonhuizen. Joep van Lieshout brengt met zijn beelden onderwerpen naar voren die tot nadenken stemmen over de wereld waarin wij leven en die wijzelf creëren. Hij is gefascineerd door economische en politieke systemen waarin mensen volgens hem in vele opzichten gevangen zitten.

Joep van Lieshout werkt vanuit zijn Atelier van Lieshout in Rotterdam waar hij samen met zo’n twintig kunstenaars en ontwerpers opdrachten uitvoert en vrij werk maakt.

Werken van Joep van Lieshout zijn ook te bezichtigen bij de satelliettentoonstellingen bij het LUMC en op het Leiden Bio Science Park (voorterrein HAL Allergy). 

 

Algemene informatie

Jonge Beelden
16 mei t/m 4 augustus 2019
Hooglandse Kerkgracht, Leiden
Toegang gratis

Satelliettentoonstelling in Galerie Zône
16 mei t/m 4 augustus 
Nieuwstraat 17 b, Leiden
Tentoonstelling van klein werk van de deelnemende kunstenaars
Geopend Wo. t/m Vr. : 12.00 tot 18.00 uur. Za.: 10.00 tot 17.00 uur. Zo.: 13.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis

Satelliettentoonstelling LUMC voorterrein
16 mei t/m 4 september
beelden van Joep van Lieshout

Satelliettentoonstelling Leiden Bio Science Park
16 mei t/m 4 september
HAL Allergy (voorterrein): beeld van Joep van Lieshout
CHDR (voorterrein): beeld van Johan Tahon

Agenda

16 mei 2024
opening Voor Ada - Editie 2024

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en kunst van BiL kunstenaars

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte