#

Kitty Maria

foto's Wilke Geurds

kittymaria.com

Het werk van Kitty Maria (1992) bestaat uit videoperformances en installaties. Voor Beelden in Leiden maakt ze een beeld naar aanleiding van performance kunstenaar Monique Toebosch (1948-2012). Voor haar nieuwe sculptuur vindt ze inspiratie in de Engelenzender van Toebosch. Maria maakt een nieuwe kapel, geïnspireerd op de Engelenzender en het oorspronkelijke bouwmateriaal van de Houtribdijk. 

For English see below

Wie tussen 1994 en 2000 over de Houtribdijk reed bij het IJsselmeer, kon afstemmen op de FM-frequentie 98.0 en engelen horen zingen. De Engelenzender was een kunstwerk van performancekunstenaar Monique Toebosch (1948-2012). Autorijders hoorden atonale reeksen ‘hemelse muziek’ die Toebosch zelf had ingezongen. Met dit audiokunstwerk wilde Toebosch een persoonlijke schuilplaats bieden, waarbij de auto transformeerde tot een
eigentijdse wegkapel. 

Kunstenaar Kitty Maria, die zelf ook veel performances maakt, raakte gefascineerd door de praktijk van Toebosch met in het bijzonder de Engelenzender. Maria maakt een sculptuur die is opgebouwd uit dezelfde materialen als waarvan de Houtribdijk is gemaakt. De dijk bestaat uit gevlochten wilgentakken waarop ter verzwaring stenen en klei zijn gestort. Met haar kapelwand van takken en klei creëert Kitty Maria een ode aan het werk van Monique Toebosch. Zo wordt aandacht gevraagd voor deze belangrijke Nederlandse performancekunstenaar.

Kitty Maria (1992) studeert in 2014 af aan ArtEZ Arnhem en in 2017 rondt ze haar Sandberg master af. Maria woont en werkt in Amsterdam. 

De Engelenzender is via een app weer actief als onderdeel van de collectie Land Art Flevoland. De app werkt pas als je op de Houtribdijk rijdt. Download de app hier (Apple App Store) en hier (Google Play). 

_______________

An art piece by Maria for Dutch performance artist Monique Toebosch, honoring her Engelenzender (Angel radio) (from 1994-2000).

Agenda

16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september

Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte