Leandros Ntolas (b. 1992, Griekenland) werkt en woont in Den Haag. Hij heeft gestudeerd aan de Athens School of Fine Arts (afgestudeerd in 2015), MMus in ArtScience van de ArtScience Interfaculty en aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag (2018). Hij heeft in 2019 het Stipend for Emerging Artists van het Mondriaan Fonds (2019) toegekend gekregen. Zijn werk wordt ondersteund door o.a. Stroom Den Haag en Outset NL. Vanaf 2019 is hij gastdocent aan de ArtScience Interfaculty in Den Haag. Zijn artistieke praktijk is multidisciplinair en pluralistisch Ntolas beperkt zich niet tot één medium, richting of benadering. De rode draad van deze free-roaming-praktijk is een fenomenologische en experimentele benadering gecombineerd met diepgaand onderzoek op verschillende gebieden naast de kunst. Deze kunnen variëren van optica, perceptuele studies of archeologie en astronomie; tot filosofie, cybernetica, architectuur, geschiedenis van religie, sciencefictionliteratuur en metafysica.

Voor Beelden in Leiden 2022 presenteert Ntolas zijn nieuwe werk Nocturnal.

Nocturnal is een compositie van natuurlijke elementen die gerelateerd zijn aan de duisternis en de nacht. Daaronder bevinden zich seleniet kristallen: anorganische vormen die extreem langzaam groeien, ondergronds en in absolute duisternis. Zij ontlenen hun naam aan de oud-Griekse godin van de maan, Selene, en worden omringd door planten die ofwel bloeien ofwel een zoete geur afgeven tijdens de nacht. Op hub beurt trekken deze nachtplanten ook nachtleven aan; insecten, motten en zelfs vleermuizen die door hen gevoed worden en tegelijkertijd bijdragen aan de bestuiving.  Ten grondslag aan Nocturnal ligt de vraag of wezens voor hun groei en bloei even afhankelijk zijn van de duisternis als van het licht.  Met deze nachtelijke tuin, ook wel “moon garden” genoemd, tracht Ntolas in het hart van de stad een klein nachtelijk ecosysteem te creëren dat zich naarmate de tentoonstelling verstrijkt steeds verder zal ontwikkelen.  Elke dag wanneer de zon ondergaat, zal de tuin tot leven komen en van de bezoeker vragen om zich, ook al is het maar voor eventjes, om te vormen tot een nachtelijke wezen. 

Met dank aan
Hortus Botanicus LeidenAgenda

16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september

Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte