Voor de twaalfde editie van de jaarlijkse beeldententoonstelling ‘Beelden in Leiden’, die plaatsvindt van 16 mei tot 4 augustus 2024 op de Hooglandse Kerkgracht, heeft onafhankelijk curator Lieneke Hulshof (1993) de taak op zich genomen om de tentoonstelling te organiseren en zes opkomende jonge kunstenaars te begeleiden. Lieneke werkt vaak met locatie specifieke thema’s en kunstwerken. Bij haar vooronderzoek voor Beelden in Leiden 2024 (BiL2024) stuitte ze op een artikel in de Leidse Courant uit 1987 over een raadsvoorstel voor een standbeeld voor gravin Ada van Holland. Dit artikel zette haar op het spoor om deze editie het standbeeld en het monument in de openbare ruimte verder te onderzoeken en te bevragen. Beelden in Leiden geeft jaarlijks opdracht aan jonge kunstenaars om voor het eerst werk voor de buitenruimte te maken, en ook dit jaar steunt BiL de ontwikkeling van zes opkomende kunstenaars.
De curator
Lieneke is afgestudeerd aan ArtEZ Arnhem en rondde een master Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam af. Ze werkt momenteel als freelance kunstjournalist, curator, moderator en docent. Daarnaast is ze betrokken (geweest) bij verschillende kunstgerelateerde initiatieven, waaronder het kunsttijdschrift Mister Motley, Amarte fonds, de Buning Brongers Stichting en Kunstlokaal SAM. Lieneke wil dat de tentoonstellingen die ze maakt niet losgezongen zijn van de plek waar ze staan. Ze werkt vanuit de historie van plekken om zo een gelaagd verhaal te vertellen over de desbetreffende locatie en haar inwoners. Ze wil daarmee een brug slaan tussen lokale gemeenschappen en de kunst die wordt tentoongesteld.
Onderzoek naar nieuwe vormen voor het (stand)beeld
Voor BiL2024 is Lieneke in het erfgoedarchief van Leiden gedoken, waar ze op een krantenartikel uit 1987 stuitte. Op 15 mei 1987 schrijft de Leidse Courant over een voorstel in de gemeenteraad: de oprichting van een kunstwerk ter ere van gravin Ada van Holland (1188 - 1223), precies op de plek waar nu jaarlijks BIL plaatsvindt, voornamelijk vanwege het ontbreken van vrouwelijke standbeelden in Leiden. Dit beeld is echter nooit gerealiseerd.
Dit historische inzicht geeft Lieneke aanleiding om met de tentoonstelling aan te sluiten op het actuele debat over monumenten en standbeelden in de openbare ruimte. Ze stelt vragen als: Wie vereren we? Waarom? En wat betekent het standbeeld voor de levens of verhalen die niet op een voetstuk worden gehesen? Met nieuwe kunstwerken die tussen het standbeeld en de autonome sculptuur instaan, onderzoekt BiL2024 of het enerzijds mogelijk is om wel de waardevolle verhalen van levens die hebben geleefd te vertellen en tegelijkertijd een vorm te vinden die niet dominant, heroïsch of canoniserend is. Het aangaan van dit experiment vanuit de organisatie van Beelden in Leiden, die al sinds 2012 jaarlijks een buitententoonstelling organiseert, is een nieuwe en belangrijke stap. Om zo niet alleen jonge kunstenaars de mogelijkheid te geven een beeld te maken voor de openbare ruimte, maar ook om voor het eerst kritisch op die handeling te reflecteren.
credit portret Lieneke Hulshof: Stephanie de Bakker
25 mei 2023
opening Editie 2023
21 juni 2023
Midzomernacht op Rhijnhof met o.a. onthulling nieuw werk van Nynke Koster
6 augustus 2023
finissage BiL2023
Playground