Lisa Sebestikova maakt nieuw werk voor jubileum Beelden in Leiden - samenwerking met Rhijnhof

Beelden in Leiden bestaat in 2021 tien jaar en heeft om dit te markeren Lisa Sebestikova, oud-deelnemer van de editie 2016, opdracht verleend nieuw werk te maken om te presenteren op Begraafplaats Rhijnhof in Leiden. Beelden in Leiden koppelt Sebestikova aan Rhijnhof omdat Rhijnhof als locatie een natuurlijke en veilige ruimte biedt aan ontmoeting tussen mensen met hun gevoelens en ervaringen en kunst én omdat Lisa in haar werk steeds op verrassende wijze de ruimte weet op te eisen. Object en ruimte gaan bij haar steevast op spannende wijze met elkaar in gesprek. Sebestikova  voorziet “met dit nieuwe werk een speelse, experimentele en locatie gerichte werkwijze.”  

Afgelopen jaren heeft Beelden in Leiden aan 65 jonge kunstenaars opdrachten verleent en hun werk een podium gegeven in de openbare ruimte tijdens de jaarlijkse tentoonstellingen op de Hooglandse Kerkgracht. In tien jaar zijn zo netwerken gecreëerd en is een band opgebouwd met het (Leidse) publiek. In haar jubileumjaar wil Beelden in Leiden een stap verder gaan door een vervolgopdracht te verlenen aan een van die 65 kunstenaars, Lisa Sebestikova. Criteria voor de keuze waren aantoonbare artistieke ontwikkeling en deelname aan een of meer tentoonstellingen in een professionele kunstinstelling. Beelden in Leiden wil met dit initiatief ook anderen stimuleren om kunstenaars duurzaam te ondersteunen met professioneel gehonoreerde opdrachten voor nieuw werk. 

Lisa Sebestikova (1988) studeerde in 2012 af aan de AKI, (ArtEZ) Academy for Art and Design in Enschede. Voor de editie 2016 van Beelden in Leiden maakte ze het ruim 2,5 meter hoge werk ‘The Blind Volume’. Sinds 2016 was werk van Sebestikova o.a. te zien in Museum Beelden aan Zee in Den Haag en exposeerde ze ook in het buitenland. In 2019 won ze de Charlotte van Pallandt Prijs en het Stokroos Sculptuur Stipendium voor jonge kunstenaars. Tijdens Beelden in Leiden 2021 krijgt haar nieuwste werk een tijdelijk thuis op Rhijnhof in Leiden. Lisa is op dit moment regelmatig op de begraafplaats te vinden op zoek naar de perfecte locatie op het bijna 12 ha. grote Gedenkpark. De komende maanden zal Leids kunstenaar en bestuurslid, Jacqueline Petit, haar vanuit Beelden in Leiden begeleiden in het maakproces.

 

Henriette van der Linden, bestuursvoorzitter Beelden in Leiden: “Werk van Lisa is uitdagend daar zul je in de openbare ruimte dus meer moeite voor moeten doen om het ‘te zien’. Ik vind haar uitgangspunt ook mooi: de wereld om haar heen een draai geven waardoor objecten die vertrouwd waren iets gaan doen dat niet meer vertrouwd is.” 

Nicoline Zemering, directeur van Rhijnhof: “Wat een eer dat het mooie Rhijnhof een tweede locatie wordt tijdens de jubileumeditie van Beelden in Leiden. Ik zie het al helemaal voor me hoe bezoekers -op een begraafplaats nota bene- de ruimtelijke ervaring van een kunstwerk van Lisa zullen ‘ondergaan’. Voor de nabestaanden kan het werk een teken zijn van verbinding tussen de ruimte van de doden en de ruimte van de levenden in het hier en het nu.“

 

Gelijktijdig start op de Hooglandse Kerkgracht de nieuwste editie van Beelden in Leiden onder de titel Sferen en met nieuw werk van Maud van den Beuken, Lungiswa Gqunta, Jason Hendrik Hansma, Vibeke Mascini, Thomas Swinkels en Riet Wijnen. Sferen is samengesteld door Suzanne Wallinga. 

locatie Begraafplaats Rhijnhof periode 20 mei 2021 t/m 8 augustus 2021
met dank aan Mondriaan fonds, Lucas van Leydenfonds, Begraafplaats Rhijnhof

Programma

2021 - tien jaar Beelden in Leiden

houdt deze agenda in de gaten voor de nieuwe ontwikkelingen en activiteiten 

Sferen - Beelden in Leiden 20_21

Volg ons

en blijf op de hoogte