#

Luis Maly

foto's Wilke Geurds

luismaly.com

Luis Maly (1991) richt zich als kunstenaar vaak op kwesties rondom culturele en nationale identiteit en vormen van geweld. In zijn recente werk onderzoekt hij de energietransitie in Europa. Voor dit werk liet Maly zich inspireren door het leven en werk van drie vrouwen die zich hebben ingezet voor het redden van de planeet: de Franse filosoof Françoise d'Eaubonne (1920-2005), de Duitse politicus en eco-feminist Petra Kelly (1947-1992) en de Lenca-milieuactivist Berta Cáceres (1971-2016). Voor Maly zijn hun stemmen belangrijk in onze Europese houding naar onze omgang met de planeet. In zijn nieuwe sculptuur zet hij hun denken tegenover het patriarchale eigenaarschap van hedendaagse windmolenparken. 

For English see below

De Franse filosoof Françoise d'Eaubonne (1920-2005) bedacht de term ecofeminisme en in haar boek ‘Ecofeminism or Death’ stelt ze dat zonder een feministische benadering, de planeet zal vergaan. De Duitse politicus en eco-feminist Petra Kelly (1947-1992). Met haar partij Die Grünen lukte het haar om voor het eerst in de wereldwijde geschiedenis een partij, die strijdt voor het klimaat, in het parlement te krijgen. In 1992 is ze vermoord door haar partner waarvan later bekend werd dat hij voor de Stasi werkte. De milieuactivist Berta Cáceres (1971-2016) behoorde tot de inheemse gemeenschap Lenca en voerde in de jaren voor haar dood, een strijd tegen een energiebedrijf dat een waterkrachtcentrale wilde bouwen rondom een rivier waar de Lencas omheen leven. Na vijf jaar verzet werd Berta in 2016 in haar huis vermoord op initiatief van de voormalige president van het energiebedrijf.

In deze drie levens komt voor Maly het ecofeminisme, de dood en het nu samen.

Maly is een voorstander van groene energie, maar hij vindt dat de energietransitie transparant en rechtvaardig moet gebeuren. Oftewel, de transitie zou ecofeministisch moeten zijn. Deze thematiek diept hij al een aantal jaar uit in zijn werk. Hij onderzocht het eigendom van de windparkbedrijven in Nederland: 90% van de eigenaren is wit en man en ziet dat de groene beweging in Nederland, ‘de redders van de planeet’, opnieuw is gestoeld op het patriarchaat en kapitalisme.

In een vierkante ruimte hangen sculpturen die de drie vrouwen eren. Ze zijn onzichtbaar door groene reclame banners die de ruimte donker maken, maar worden verlicht zodra het waait. Maly nodigt de bezoeker uit voorbij de groene reclamedoeken te kijken.

Luis Maly studeert in 2017 af aan de KABK en woont en werkt in Den Haag. 

______________

Maly got inspired by three women who dedicated themselves to saving the planet: the French philosopher Françoise d'Eaubonne (1920-2005), the German politician and eco-feminist Petra Kelly (1947-1992) and the Lenca-environmental activist Berta Cáceres (1971-2016). The sculptures in his artwork honor these three women. In the dark and hidden from our view by green advertising banners, they are illuminated as soon as the wind blows

Agenda

16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september

Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte