Lungiswa Gqunta (1990, Port Elizabeth, ZA - woont en werkt in Kaapstad en Amsterdam) legt de nadruk op het creëren van sterk zintuiglijke, ruimtelijke ervaringen die proberen de sociale ongelijkheden en vormen van onderdrukking en geweld te benoemen, die een erfenis vormen van zowel patriarchale overheersing als kolonialisme.

Gqunta's werk confronteert de kijker met een reeks ongemakkelijke tegenstellingen: tussen mannelijk en vrouwelijk, de machthebbers en de onderdrukten, rijk en arm. Ze fileert met haar werk feilloos geïdealiseerde ideeën van de huiselijke ruimte, geprivilegieerde ruimtes en politieke apathie. Ondanks haar conceptuele benadering vertaalt haar werk zich in vaak herkenbare materialen: gebroken glas, lege bierflessen, benzine, gescheurde lakens, versleten houten bedframes, prikkeldraad en beton. Lungiswa gebruikt deze emotioneel geladen materialen met groot effect, waarbij tegelijkertijd de potentiële dreiging van geweld en de nasleep ervan aanwezig zijn in haar werk.

 

Lungiswa Gqunta studeerde af in 2017 aan de Michaelis School of Fine Art in Kaapstad en is in 2018 geselecteerd voor een residentie van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam.

Programma

2021 - tien jaar Beelden in Leiden

houdt deze agenda in de gaten voor de nieuwe ontwikkelingen en activiteiten 

Sferen - Beelden in Leiden 20_21

Volg ons

en blijf op de hoogte