#

Luuk van Binsbergen

luukvanbinsbergen.nl

Luuk van Binsbergen studeerde van 2008 tot 2012 aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Enschede. In 2012 had hij zijn eerste solotentoonstelling bij Dynamo Expo in Enschede. Groepstentoonstellingen waaraan hij meedeed, zijn onde

LUUK VAN BINSBERGEN (1987) studeerde van 2008 tot 2012 aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Enschede. In 2012 had hij zijn eerste solotentoonstelling bij Dynamo Expo in Enschede. Groepstentoonstellingen waaraan hij meedeed, zijn onder meer ‘Over the Edge’ in het Kunstenlab in Deventer (2013) en ‘Kunst Trifft Kohl’ in het Duitse Göttingen (2013). In de zomer van 2014 is zijn werk te zien op een solotentoonstelling in de beeldentuin van Museum de Fundatie in Heino.

Luuk van Binsbergen woont en werkt in Enschede.

 

Beelden in Leiden 2015

Op de tentoonstelling van Beelden in Leiden in 2014 was Luuk van Binsbergen (1987) een van de deelnemers. Aan de huidige editie neemt hij zijdelings deel met een presentatie van een werk bij het kantoor van Geelkerken Linskens Advocaten aan het Noordeinde.

Bij zijn afstuderen aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in 2012 werd Van Binsbergen door NRC-Handelsblad opgemerkt als een van de meest talentvolle nieuwkomers van dat jaar. Al even opmerkelijk zijn het materiaal en gereedschap waarmee de Enschedese beeldhouwer werkt: boomstammen en motorzaag. Terugkerende begrippen in het nog prille oeuvre zijn ‘balans’, ‘ritme’, ‘beweging’, ‘verbinding’ en ‘contrast’.

Hij laat zich in principe leiden door een van te voren bepaalde methode. ‘Dan spreek ik met mezelf bijvoorbeeld af om schijven te zagen waarvan de dikte bij elke volgende schijf met één-derde toeneemt’, zegt Van Binsbergen. ‘Met die schijven ga ik vervolgens het beeld opbouwen. Ik zou ze dan trapsgewijs kunnen stapelen, om maar wat te noemen, waarbij de ene schijf steeds op twee-derde deel van de andere schijf rust. Door die herhaling en beredeneerde variatie krijg je vanzelf een sterke structuur, die een tegenwicht biedt aan de grilligheid van de boomstam.’ De gekozen methode is overigens niet zaligmakend. Van Binsbergen: ‘Je moet niet bang zijn om van je plan af te wijken. Ik kan tijdens het werken zomaar een zijpad inslaan, gewoon omdat zich nieuwe mogelijkheden aandienen die ik eerder niet zag.’

Agenda

25 mei 2023
opening Editie 2023

6 augustus 2023
finissage BiL2023

 

Playground

Volg ons

en blijf op de hoogte