#

Matea Bakula

Matea Bakula

www.mateabakula.com

   

 

Met haar beelden van purschuim, gips of bijenwas zoekt Matea Bakula naar de uiterste technische grenzen van de behandeling van het materiaal.  Ze transformeert en reïncarneert uiteenlopende materialen waarbij ze de mal, doorgaans een geometrische vorm, zelf bepaalt. Daarbinnen laat ze het materiaal de vrije loop, zoals een pilaar van bijenwas die ze maakte.

Zij giet de was in een vorm, maar eenmaal uitgegoten heeft ze geen controle over het eindresultaat. Dwars tegen de regels van het gebruik van materiaal in, toont ze de verschillende verschijningsvormen en schoonheid van alledaagse materialen.

Voor Beelden in Leiden ontwierp Matea Bakula een sculptuur: een vier meter holle buis van gegoten purschuim die ze in een boom drapeerde als een leeggelopen ballon. “Ik haal de zwaartekracht weg door het luchtig in de boom te hangen.” De holle buis is ingezakt alsof het een omhulsel is, een huid waar iets uit is gekropen.  Door de toevoeging van pigmenten lijkt het beeld van cement gemaakt. Het beeld roept daarmee vragen op over de materialiteit van het beeld want hoe kan een betonnen buis zich zo soepel plooien. Ze laat de buis aan een kant open omdat ze het belangrijk vindt dat het oorspronkelijke materiaal zichtbaar is. 

 

Opleiding

2009 – 2013: Bachelor Fine Arts, Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht

 

 

Agenda

21 juni
Talks en walks over Lifeless stars drifting above
Midzomernachtconcert in Rhijnhof en onthulling nieuw werk uit mecenaat

21 juni - 25 sept
nieuwe beelden op Rhijnhof

29 juni
kinderworkshop 

7 aug
finissage BiL2022 

 

Lifeless stars drifting above / Mecenaat

Volg ons

en blijf op de hoogte