#

Maud van den Beuken

Maud van den Beuken bezoekt Leiden

www.maudvandenbeuken.nl

Maud van den Beuken (1993, Venlo, NL - woont en werkt in Rotterdam) onderzoekt de fysieke relatie tussen de mens als volume in verhouding tot de geografische ruimte waarin deze zich bevindt. Haar werk uit zich in publieke interventies, ruimtelijke installaties, video, geluid en publicaties. In haar vaak langdurige onderzoeken werkt ze samen met extern deskundigen uit de natuurwetenschap. Voor Beelden in Leiden zal Maud voor het eerst werken aan een grootschalige sculptuur in de openbare ruimte, een spannende, maar ook logische stap in haar praktijk, waarin de kunstenaar zich uitgesproken tot het landschap en de ruimtelijke omgeving verhoudt.

In Leiden continueert Maud van den Beuken haar interesse in de grenzen tussen land en water en de conservering van het landschap. In haar werk onderzoekt Van den Beuken de fysieke relatie tussen de mens als volume in verhouding tot de geografische ruimte waarin deze zich bevindt. Hoe ontstaat extreem weer en welke impact hebben droogte en overstroming op ons landschap? Haar sculptuur Groot Water (2021) is ontstaan naar aanleiding van twee reizen waarbij de kunstenaar twee rivieren te voet volgde: de Kaveri in India en exact aan de andere kant van de aarde, op dezelfde breedtegraad, de Mississippi in de Verenigde Staten. Bij aankomst bij de Kaveri bleek de gehele rivier geen water meer te bevatten door aanhoudende droogte. De Mississippi heeft juist een te grote hoeveelheid aan water; het waterpeil toont een aanhoudende stijging. Van den Beuken scande samen met bagger- en off-shore bedrijf Van Oord een dwarsdoorsnede van het brongebied van de Mississippi in door middel van sonartechniek. Haar sculptuur in Leiden toont op ware grootte het watervolume van de bron van de Mississippi, alsof ze deze zelf heeft meegenomen.

Met dank aan Van Oord, R2Sonic, Fugro Marinestar en Mondriaan Fonds.

Maud van den Beuken studeerde in 2015 af aan AKV | St Joost Breda en werkt sindsdien gestaag aan haar kunstenaarspraktijk met opdrachten, eigen nieuw werk en lezingen. 

Programma

2021 - tien jaar Beelden in Leiden

houdt deze agenda in de gaten voor de nieuwe ontwikkelingen en activiteiten 

Sferen - Beelden in Leiden 20_21

Volg ons

en blijf op de hoogte