#

Mickey Yang

foto's Wilke Geurds

www.mickeyyang.nl

Mickey Yang (1988) maakt voor Beelden in Leiden een beeld naar aanleiding van de Haagse ontdekkingsreizigster Alexine Tinne (1835-1869). Het huis waar Tinne ooit gewoond heeft, bevindt zich vlak achter het huidige atelier van Yang. Tinne was tevens een van de eerste vrouwelijke fotografen in Nederland en trok met een enorme stoet aan materieel door de Sahara op zoek naar de bron van de Nijl. Onderweg maakte ze foto’s en tekeningen, maar nam ze ook veel ruimte in met haar entourage. In de nieuwe installatie van Yang is een kritische verbeelding van deze reis te zien.

For English see below

750 mensen, 102 kamelen, 5 honden, 30 ezels, 10 kamelen, 6 tenten, kratten met eieren en kippen, karabijnen, metalen beddenframes met matrassen en nog veel meer. De lijst ‘bagage’ die de Haagse kunstenaar en aristocraat Alexine Tinne (1835-1869) meenam op haar reizen in de 19e eeuw is duizelingwekkend.

Tinne was een van de eerste vrouwelijke fotografen in Nederland en maakte voor haar tijd ongebruikelijk verre en gevaarlijke tochten. Ze ging op zoek naar de bron van de Nijl en onderweg door de Sahara maakte ze foto’s en tekeningen. Tegelijkertijd nam Tinne ook veel ruimte in met haar entourage en was er bij haar, door haar welgestelde achtergrond, de vanzelfsprekendheid aanwezig dat ze recht had om ‘de wereld te ontdekken’. Het werk van Yang gaat in op de enorme, absurde opsomming van spullen en mensen die Alexine meenam op haar reizen. Die opzichtigheid van spullen lijkt haar een spectaculair startpunt om een gesprek te starten over kolonialisme, identiteit en feminisme. Haar oog is ook gevallen op een brief die Alexine vlak voor haar dood schreef aan haar broer. 

- 'Als mij op mijn reizen wat overkomen zal, als ik gedood zal worden wat heel goed mogelijk is, dan zal men ongetwijfeld zeggen 'ja dat komt ervan, van al dat reizen'. Ik vind niets angstopwekkend van de gedachte vrolijk en dapper mijn einde te vinden in een geweerschot of messteek, in plaats van een saai leven verder te slepen zoals ik velen heb zien doen'. - 

Mickey Yang woont en werkt in Den Haag en studeert in 2015 af aan de KABK. Ze is in 2020 en 2021 resident bij de Jan van Eyck academie. 

_____________

An art piece for the Hague artist and aristocrat Alexine Tinne (1835-1869) one of the first female photographers in the Netherlands, who made unusually far and dangerous journeys for her time. Yang has translated the absurdity of her procession, spoiledness, but also courage into life-size in this new work.

Agenda

16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september

Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte