Frans de Witprijs

De Frans de Witprijs is de prijs van de vakjury die elk jaar wordt aangereikt bij de opening van Beelden in Leiden. 

De aanmoedigingsprijs is genoemd naar de Leidse beeldhouwer Frans de Wit (1942-2004). De Wit was een bekend kunstenaar uit Leiden en hij was een van de beste Nederlandse beeldhouwers van zijn generatie, samen met Carel Visser, David van de Kop, Cornelius Rogge en Lon Pennock.

Hij bouwde aan een indrukwekkend oeuvre. Opdrachten voor beelden in de openbare ruimte namen daar een grote plaats in. Van de 16 buitenbeelden staan er 7 in Leiden. Landelijk bekend zijn ‘Klimwand en Schijf in grofpuinheuvel’ in het recreatiegebied Spaarnwoude, ‘Vierkant eiland in de Plas’, Rotterdam Prinsenland en Vijf beelden op een kromme bij Naturalis in Leiden.

Voor De Wit was de plek het uitgangspunt voor dergelijke beelden. De maatvoering zorgde ervoor dat de kunstwerken in evenwicht zijn met mens, natuur en omgeving. De Wit koos uiteenlopende materialen. Kenmerkend voor hem is dat hij die materialen met eigen handen – en met zelf ontworpen werktuigen – bewerkte. Dit bewerken bepaalde voor een belangrijk deel het beeld, het groeide tijdens het ontstaansproces.

De eerste jaren werd de prijs beschikbaar gesteld door de Stichting Beeldhouwer Frans de Wit en tegenwoordig door Stichting Beelden in Leiden zelf. De twee stichtingen blijven nauw samenwerken. 

Winnaars van de Frans de Witprijs:

2019 - Milena Naef, Ohne Titel, gebündelt

2018 - Damian Kapojos, The Starship Affliction

2017 - Rein Verhoef, zonder titel

2016 - Ruben Jager, Immunomonolith

2015 - Maaike Knibbe, No problem

2014 - Marleen Hartjes, Inception

2013 - Izaak Zwartjes, Basic construction III

2012 - Marianne Lammersen, Parasiet

 

Agenda

19 mei 2022 - opening BiL2022

7 aug 2022 - finissage BiL2022

houdt deze agenda in de gaten voor de nieuwe ontwikkelingen en activiteiten 

Beelden in Leiden 2022

Volg ons

en blijf op de hoogte