Onthulling kunstwerk ‘Unfolding Origins’ in Stadhuis Leiden

Kunstenaar Lisa Šebestíková heeft voor het Leidse stadhuis een kunstwerk gemaakt, getiteld ‘Unfolding Origins’. Het kunstwerk is ‘voor de eeuwigheid’ gegrift in de muren en gehangen aan het plafond van de foyer van het monumentale stadhuis. ‘Unfolding Origins’ is gemaakt in opdracht van Kees Cools als mecenas van de stichting Beelden in Leiden. Het werk is een gift van Cools aan de stad. 

Het historische stadhuis van Leiden is een gesloten, masculien ontwerp. Daarin is – bij de herbouw vanwege de brand in 1929 –  een derde van al het marmer dat na de oorlog in Nederland beschikbaar was, verwerkt. De groeven die de kunstenaar in de muren van het stadhuis heeft aangebracht verwijzen naar de grillige aderen in natuurlijke marmergrotten waar dit marmer vandaan komt. Marmer is daar na miljoenen jaren ontstaan door een metamorfose (omvorming) van kalksteen. Dan pleegt de mens een eigen, ogenblikkelijke metamorfose waarbij in een oogwenk de grillige natuur wordt omgevormd tot statige, rechthoekige bouwelementen. De aderen van het kunstwerk verwijzen naar deze metamorfose van grillige natuur naar statige cultuur. Dan is er nog de plantengroei in grotten, ook wel de lampenflora genoemd. Die komt in de installatie terug in de vorm van dun, luchtig hangende gepatineerde slierten en bladeren van messing. ‘Unfolding Origins’ confronteert ons met onze oorsprong.

Programma onthulling 

Maandagmiddag 24 juni 2024 wordt, na een uitleg door Lisa Šebestíková het werk ‘Unfolding Origins’ officieel onthuld door burgemeester Peter van der Velden. Daarna zal Prof. Gabriel van den Brink zijn perspectief op het kunstwerk geven, onder de titel “Het ont-dekken van de oorsprong”. Tussendoor zal het muziekstuk d…r…u…p…, voor deze gelegenheid geschreven door Jasper de Bock, ten gehore worden gebracht. Na afloop wordt u een borrel aangeboden. 

Wanneer maandag 24 juni 2024, 16.00 uur, inloop vanaf 15.30 uur

Waar Stadhuis Leiden, foyer. Stadhuisplein 1

Aanmelden per e-mail: kees.cools@outlook.com

 

Wordt ook mecenas van Beelden in Leiden

Naast het zelf opdracht verlenen aan jonge kunstenaars roept Beelden in Leiden particulieren op kunstenaars betaald nieuw werk te laten maken. Zeker met de zich steeds meer terugtrekkende overheid ligt hier een belangrijke opdracht bij particuliere liefhebbers en verzamelaars. Beelden in Leiden begeleidt de opdrachtgever in het proces van opdrachtverlening aan een van de BiL kunstenaars en na presentatie van het werk aan het publiek mag het werk naar zijn nieuwe thuis. Lees hier meer. 

Meer over Lisa Šebestíková

Lisa Šebestíková (1988) is een van de kunstenaars van de 2016 editie van Beelden in Leiden. In 2021 kreeg ze opdracht nieuw werk te maken om het tienjarig jubileum van Beelden in Leiden te markeren. Dit werk is sindsdien te zien op Begraafplaats Rhijnhof in Leiden. Deze opdracht is de derde die ze heeft via Beelden in Leiden. 
Lees meer

Agenda

16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september

Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte