Opening Beelden in Leiden

Op donderdag 15 mei opent de nieuwe tentoonstelling van Beelden in Leiden, Kennis van het Hart, met nieuw werk van Alban Karsten, Floor Snels, Jonathan Vervoort, Katerina Sidorova, Martin Toloku, Natalia Papaeva en Tom Putman. 

Zeven kunstenaars maakten nieuwe sculpturen voor de publieke ruimte. Gastcuratoren Mette Samkalden en Rob de Melker nodigden hen uit hun werken te maken op basis van de karakteristieken die nodig zijn om op te staan voor dat wat juist is: hoop, geduld, frustratie, doorzettingsvermogen, teleurstelling en moed. Samen vormen ze de ‘geest van verzet’; Kennis van het Hart.

Voor het thema lieten de gastcuratoren zich inspireren door de protestrede van de Leidse professor Rudolph Pabus Cleveringa. Hij sprak zich op 26 november 1940 uit tegen het ontslag van zijn Joodse collega’s als gevolg van de anti-Joodse maatregelen van de Duitse bezetter. 


“Ik kan niets anders doen dan pogen met een enkele lijn, een enkele aanwijzing, een enkele streep te komen tot een schets, die een suggestie is voor ontvankelijke geesten” 
Fragment uit de protestrede van R. P. Cleveringa, 26 november 1940 

 

De geest van verzet is een actueel thema: in 2025 wordt tachtig jaar bevrijding gevierd en staan we stil bij de slachtoffers van oorlogsgeweld. Tegelijkertijd lijkt polarisatie toe te nemen als gevolg van wereldwijde geopolitieke spanningen, toenemende ongelijkheid en druk op onze fysieke omgeving. In deze onzekere tijden gaat Kennis van het Hart ook over verbinding. De tentoonstelling neemt het publiek mee in de vraag welke eigenschappen we nodig hebben om tot verzet te komen. Met hun werken maken de zeven kunstenaars universele karakteristieken zichtbaar, waarin we elkaar kunnen herkennen en ontmoeten, ook in tijden van polarisatie, verdeeldheid en onderling wantrouwen.
 
Audiotour met poëzie
Geïnspireerd op de zeven kunstwerken schreef Leidse dichter Charlotte de Beus (1997) poëtische reflecties, die met de introductie op elk werk via een audiotour bij de tentoonstelling te beluisteren zijn. Charlotte de Beus maakte in opdracht van Beelden in Leiden ook gedichten bij standbeelden en monumenten in de stad, die aan daden van verzet, volharding en durf herinneren. Ook deze gedichten zijn binnenkort te beluisteren via een QR-code die bij de beelden is geplaatst.

Opening
Tijdens de opening zal Charlotte de Beus een aantal gedichten voordragen. Universiteitshoogleraar maatschappelijke verantwoordelijkheid en impact Judi Mesman (Universiteit Leiden) reflecteert op de thematiek van de tentoonstelling. Mesman werd in 2024 benoemd tot universiteitshoogleraar, een bijzondere functie die hoogleraren in staat stelt leiding te geven aan de belangrijkste strategische thema’s binnen de universiteit. Ze bestudeert sociale (on)rechtvaardigheid en heeft daarbij speciale aandacht in haar onderzoek voor intergenerationele vraagstukken op individuele en institutionele niveaus.

wanneer: donderdag 15 mei 2025, 16.00 uur
locatie: Lutherse Kerk, Hooglandse Kerkgracht 26, Leiden

Over Beelden in Leiden 
Beelden in Leiden presenteert sinds 2012 een kunsttentoonstelling in de buitenruimte, elk jaar met een actueel en geëngageerd thema. Jonge kunstenaars krijgen een professionele opdracht om nieuw werk te maken. Vaak is het voor deze kunstenaars de eerste keer dat ze een kunstwerk voor de openbare ruimte maken. Het doel van Beelden in Leiden is om de nieuwe generatie beeldend kunstenaars de kans te geven om zich professioneel te ontwikkelen en daarmee de beeldende kunst in Nederland te stimuleren.

Agenda

14 mei 2025

17 uur preview, uitsluitend voor bewoners van de Hooglandse Kerkgracht

15 mei 2025

16 uur opening Kennis van het Hart - Editie 2025 - Lutherse Kerk, Hooglandse Kerkgracht 26, Leiden

3 augustus 2025

finissage 2025

Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.

Kennis van het hart

Volg ons

en blijf op de hoogte