Organisatie

Het doel van de stichting is om jaarlijks een beeldententoonstelling te organiseren op de Hooglandse Kerkgracht in Leiden om aankomende Nederlandse kunstenaars een podium te bieden.

De organisatie van Beelden in Leiden wordt geleid vanuit het bestuur, dat bestaat uit leden die zich elk vanuit hun eigen disciplines onbezoldigd inzetten op zaken als fondsenwerving, organisatie, communicatie en relatiebeheer . 

De selectie van de deelnemers aan de tentoonstelling is elk jaar weer in handen van ervaren en onafhankelijke curator of curatorenteam, gespecialiseerd in de hedendaagse Nederlandse beeldhouwkunst. Bij dit proces wordt een aansprekende master aangetrokken die vanuit de eigen ervaring vertelt over het vak. Het bestuur blijft nauw betrokken bij de praktische uitvoering van de taken. 

Sinds de editie van 2017 heeft het bestuur professionele ondersteuning gezocht, en vanaf de editie van 2020 is een zakelijk leider aangetrokken om steviger in te zetten op professionalisering van de organisatie, om dat wat is opgebouwd in de afgelopen acht jaar toekomstbestendig te maken en om Beelden in Leiden als een vaste kracht in te bedden in Leiden en het nationale kunstenveld. 

Een gezaghebbende vakjury kent jaarlijks het meest vernieuwend werk de Frans de Witprijs toe. Frans de Wit is een van de bekendste beeldhouwers die Leiden heeft voortgebracht. Hiertoe werkt Beelden in Leiden nauw samen met Stichting beeldhouwer Frans de Wit. 

 

WIE ZIJN BEELDEN IN LEIDEN

Bestuur

Het bestuur van de stichting Beelden in Leiden bestaat uit

  • Henriëtte van der Linden (voorzitter)
  • Annemieke Stoop (secretaris)
  • René Bijker (penningmeester)
  • Jacqueline Petit (kunstenaar)
  • Niels Kuiper (communicatie & programma van activiteiten)
  • Sanne Heynen (public relations & communicatie)

Zij zijn uitermate actief betrokken en zetten zich onbezoldigd in voor de stichting. 

Comité van Aanbeveling

Het bestuur kan een beroep doen op, en voelt zich gesteund door, de leden van het Comité van Aanbeveling:

  • Rogier van der Sande, Dijkgraaf, Hoogheemraadschap van Rijnland
  • Alexander Pechtold, oud-politicus 
  • Ferry Breedveld, oud-voorzitter Raad van Bestuur, LUMC
  • Elco Brinkman, vml. politicus 
  • Vincent Icke, hoogleraar Sterrenkunde, Universiteit Leiden
  • Meta Knol, vml. directeur Leiden City of Science 2022
  • Martijn Sanders, vml. voorzitter Rembrandt Vereniging
  • Carel Stolker, vml. rector magnificus, Universiteit Leiden
  • Alexander Strengers, voorzitter Kunstcommissie DNB

Door voormalig lid van Comite van Aanbeveling Norbert Hoogers en natuurlijk door oprichters en oud bestuursleden Joque Mulder, Arjen Pels Rijcken, Herman Scholten, Leni Minderhoud, Bob Goulooze, Nelleke van Varick, Jacowies Surie, Erik de Jong en Marcus Rooijakkers.

Zakelijk leider 

Femke IJsinga-van Boxsel, edities 20_21 en 2022 en 2023 en 2024

Curator 

Voor de twaalfde editie van de jaarlijkse beeldententoonstelling ‘Beelden in Leiden’, die plaatsvindt van 16 mei tot 4 augustus 2024 op de Hooglandse Kerkgracht, heeft curator Lieneke Hulshof (1993) de taak op zich genomen om de tentoonstelling te organiseren en zes opkomende jonge kunstenaars te begeleiden. 

Lieneke is afgestudeerd aan ArtEZ Arnhem en rondde een master Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam af.  Ze werkt momenteel als freelance kunstjournalist, curator, moderator en docent. Daarnaast is ze betrokken (geweest) bij verschillende kunstgerelateerde initiatieven, waaronder het kunsttijdschrift Mister Motley, Amarte fonds, de Buning Brongers Stichting en Kunstlokaal SAM. Lieneke wil dat de tentoonstellingen die ze maakt niet losgezongen zijn van de plek waar ze staan. Ze werkt vanuit de historie van plekken om zo een gelaagd verhaal te vertellen over de desbetreffende locatie en haar inwoners. Ze wil daarmee een brug slaan tussen lokale gemeenschappen en de kunst die wordt tentoongesteld.

Voormalig curatoren zijn Peter van der Es en Adam Nillissen - editie 2023, Stéphanie Noach - editie 2022, Suzanne Wallinga - editie van 20_21, Sandrine van Noort - edities 2018 en 2019, Iemke van Dijk en Guido Winkler - editie 2017 en Feico Hoekstra - edities 2012 t/m 2016.

Vakjury

De Frans de Witprijs is de prijs van de vakjury die elk jaar wordt aangereikt bij de opening van Beelden in Leiden. 

De jury van de Frans de Witprijs 2023: Hoofd Kunstzaken LUMC Sandrine van Noort, tevens voorzitter, verzamelaar Casper van der Kruk, BiL-kunstenares Maaike Knibbe en Dick van Broekhuizen, conservator moderne en hedendaagse beeldhouwkunst bij Museum Beelden aan Zee. 

De vakjury voor de jaarlijkse Frans de Witprijs bestaat in 2022 uit Robert Zwijnenberg, professor emeritus Kunst en Wetenschap aan de Universiteit Leiden, Tanja Elstgeest, directeur Museum De Lakenhal, Lianne Schipper, curator Aegon Art Collection en kunstenaar Kevin Bauer.  

De vakjury voor de editie 20_21: juryvoorzitter Nathanja van Dijk, scheidend directeur Kunsthal, kunstverzamelaar Casper van der Kruk, kunstenaar Izaak Zwartjes (in 2013 winnaar van de Frans de Wit prijs) en Domeniek Ruyters, hoofdredacteur Metropolis M.  

Vakjury, editie 2019: Liesbeth Willems (curator Chadha Art collection), Jeannette ten Kate (The Art Connector), Folkert de Jong (master 2018) en Damian Kapojos (winnaar Frans de Witprijs 2018).

Vrijwilligers

Niemand kan zonder betrokken vrijwilligers die hart voor de kunsten en Leiden hebben. Wilt u bijdragen neem dan contact op met het bestuur via bestuur@beeldeninleiden.nl.

 

JAARVERSLAGEN

verslag Beelden in Leiden 2022

verslag Beelden in Leiden 20_21

jaarverslag 2019

jaarverslag 2018

 

ANBI

De Stichting Beelden in Leiden is door de Belastingdienst geregistreerd als een culturele ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) onder nummer 850942500. De stichting Beelden in Leiden is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 535 97044.

Uit onze statuten

2.1 De stichting heeft ten doel:

  • het bevorderen van het (doen) ontwerpen, financieren, realiseren en plaatsen van beelden in de openbare ruimte in de gemeente Leiden en omliggende gemeenten;
  • het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin van het woord.

2.2 De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door het uitschrijven en organiseren van ontwerpwedstrijden, het organiseren van tentoonstellingen, het aantrekken van sponsors.

2.3 De stichting heeft niet het oogmerk tot het behalen van winst.

9.1 Het boekjaar van de stichting loopt van één september in enig boekjaar tot en met één en dertig augustus in het daaropvolgende boekjaar.

Het bestuur zet zich onbezoldigd in. De stichting heeft geen medewerkers in dienst. De stichting volgt de fair practice code bij de kunstenaarshonoria en vergoedingen.

Jaarrekeningen

jaarrekening 2017

jaarrekening 2018

jaarrekening 2019

jaarrekening 2020

jaarrekening 2021

Agenda

16 mei 2024
opening Voor Ada - Editie 2024

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en kunst van BiL kunstenaars

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte