Mecenaat

Naast het zelf opdracht verlenen aan jonge kunstenaars roept Beelden in Leiden particulieren op kunstenaars betaald nieuw werk te laten maken. Zeker met de zich steeds meer terugtrekkende overheid ligt hier een belangrijke opdracht bij particuliere liefhebbers en verzamelaars. Beelden in Leiden begeleidt de opdrachtgever in het proces van opdrachtverlening aan een van de BiL kunstenaars en na presentatie van het werk aan het publiek mag het werk naar zijn nieuwe thuis.

Afgelopen jaren heeft Beelden in Leiden tientallen jonge kunstenaars opdracht kunnen verlenen om nieuw werk te maken, hun carrière daarmee te stutten en kunst en mens bij elkaar kunnen brengen. We hebben dit alleen kunnen doen dankzij de inzet van de gemeente, vele fondsen, sponsoren, zakelijke partners en vele particuliere liefhebbers. Samen met u als lid van een betrokken mecenaat kunnen we langdurig kunstenaars begeleiden in hun carrière.

U steunt een kunstenaar door de opdrachtverlening, versterkt Beelden in Leiden bij de jaarlijkse opdrachtverlening voor de buitententoonstelling en u geniet zelf van een nieuw kunstwerk. 

Met dit mecenaat is Leiden de eerste stad in Nederland die op een dergelijke wijze zijn inzet toont voor de kwaliteit van de kunsten in Nederland. 

 

WORDT OOK MECENAS EN VERWERF EEN EIGEN KUNSTWERK

  • U maakt een bedrag van minimaal tienduizend euro beschikbaar
  • In overleg met Beelden in Leiden kiest u een kunstenaar die eerder met een van de edities heeft meegedaan 
  • U bezoekt samen met Beelden in Leiden de kunstenaar en maakt afspraken over de kaders van de opdracht
  • Tijdens het maakproces wordt u op de hoogte gehouden
  • Het werkt wordt onthuld en voor enkele maanden vertoond bij een van onze partners, zoals Rhijnhof.
  • Waarna het werk de eigen vaste plek krijgt bij de mecenas. 

Beelden in Leiden is een culturele ANBI en daarmee vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Omdat u hiermee een kunstwerk verwerft is in deze constructie een deel van uw gift aftrekbaar binnen de ANBI regeling. Bereken via deze rekentool uw voordeel. Laten we hierover in gesprek gaan. 

Ook de kunsten versterken en een kunstenaar een opdracht verlenen?
Neem gerust contact met ons op via bestuur@beeldeninleiden.nl

 

MECENASSEN VAN HET EERSTE UUR

We zijn trots dat we in 2021, ons jubileumjaar, onze eerste mecenasopdracht hebben kunnen verlenen. Beelden in Leiden heeft dankzij de steun van verzamelaar Arjen Pels Rijcken de kunstenaar Frode Bolhuis, een BiL kunstenaar uit 2012, opdracht kunnen verlenen nieuw werk te maken. In 2022 konden we de kunstenaars Joshua Wechsler en Lisa Šebestíková een nieuwe opdracht verlenen dankzij de mecenassen Ernst Bos en Kees Cools. De werken zijn allen eerst gepresenteerd op Rhijnhof en hebben intussen hun thuis gevonden bij de mecenassen. Het werk van Šebestíková is voorzien voor het stadhuis van Leiden. 

We danken Arjen, Ernst en Kees voor deze mooie gelegenheid om door te groeien als stichting in onze ondersteuning van de kunstenaars. 

Frode Bolhuis op Rhijnhof 2021.jpeg

Frode Bolhuis - For when I know myself I will cease to exist

82563084-B894-4079-BC34-95E82670ECAB.JPG

Joshua Wechsler - Memento

 

Agenda

25 mei 2023
opening Editie 2023

21 juni 2023
Midzomernacht op Rhijnhof met o.a. onthulling nieuw werk van Nynke Koster

6 augustus 2023
finissage BiL2023

 

Playground

Volg ons

en blijf op de hoogte