Publieksprijs naar Thomas Swinkels / Mevon de Jong wint fotowedstrijd

De publieksprijs Beelden in Leiden 20_21 gaat naar Thomas Swinkels voor zijn werk Wardian Cage. Deze prijs is traditiegetrouw op de laatste dag van de tentoonstelling - dit jaar zondag 8 augustus - uitgereikt. Door de coronamaatregelen kon er dit jaar enkel online gestemd worden. Swinkels kreeg bijna 60% van de stemmen. De winnaar van de fotowedstrijd van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV) is Mevon de Jong met de foto van een bezoeker bij het werk van Lungiswa Gqunta. De tien beste ingezonden foto’s worden na de zomer tentoongesteld op een nog later bekend te maken locatie en moment. 

Beelden in Leiden sluit hiermee deze jubileumeditie af met zes nieuwe werken op en rond de Hooglandse Kerkgracht en twee nieuwe werken op Rhijnhof. Het werk Groot Water van Maud van den Beuken is voorzien in oktober terug te keren op het Schuttersveld in opdracht van Business Platform Schipholweg-Schuttersveld. De werken op Rhijnhof van Frode Bolhuis en Lisa Sebestikova blijven nog wat langer te zien als onderdeel van de Leidse Kunstroute in het weekend van 25 en 26 september 2021. 

Publieksprijs: Wardian Cage - Thomas Swinkels

Voor Beelden in Leiden volgde Swinkels zijn interesse in de levensloop van de Japanse Duizendknoop. Deze sterk woekerende plant nam Von Siebold rond 1830 mee naar Leiden. Swinkels stuitte op de gelijkenissen tussen hedendaagse transportcontainers en 19de-eeuwse zogenaamde Wardian cases; mobiele terraria die werden gebruikt voor de bescherming van buitenlandse planten die overzee naar Europa werden gebracht. Met de komst van de Wardian case zijn de samenstelling van onze flora en fauna voorgoed veranderd. Door de uitwisseling van een bloemen en planten, maar ook handelswaren als rubber, bananen, thee en ingrediënten voor medicijnen, heeft de eenvoudig ogende Wardian Case een onuitwisbare invloed op onze wereldwijde omgeving gehad.

Met Wardian Cage reflecteert de kunstenaar op deze invasieve infrastructuur, die een direct gevolg is van processen van kolonialisme en imperialisme. Onze huidige manieren van transport zijn, goed bekeken, niet veel veranderd. Een blokkeerschip in het Suezkanaal en een wereldwijd tekort aan zeecontainers en vrachtschepen laten zien hoezeer wij afhankelijk zijn geworden van extreme vormen van consumentisme.

Fotowedstrijd LAFV: Mevon de Jong 

De leden van de Leidse Amateur Fotografie Vereniging waren uitgenodigd foto’s te maken met de opdracht: breng de kunstwerken op de Hooglandse Kerkgracht in relatie tot de beschouwer/toeschouwer in beeld. Beelden in de openbare ruimte worden gezien door bezoekers die bewust kiezen om de tentoonstelling te bezoeken, maar ook door toevallige passanten. De kunstwerken roepen vaak zeer uiteenlopende reacties en emoties op, van verwondering, irritatie, blijheid of afstandelijkheid en tegelijkertijd stimuleren ze het gesprek tussen bezoekers en voorbijgangers. De relatie tussen beeld en beschouwer kan op vele manieren gefotografeerd worden maar binnen deze opdracht is het de bedoeling dat op de foto naast het kunstwerk minimaal één persoon in beeld moet zijn. 

De winnende foto is van Mevon de Jong van een bezoeker bij het werk van Lungiswa Qgunta. De beste tien foto’s worden na de zomer in Leiden gepresenteerd. Precieze locatie en data worden nog bekend gemaakt.

Agenda

19 mei 2022 - opening BiL2022

7 aug 2022 - finissage BiL2022

houdt deze agenda in de gaten voor de nieuwe ontwikkelingen en activiteiten 

Beelden in Leiden 2022

Volg ons

en blijf op de hoogte