#

Riet Wijnen

(c) Menno van Winden

www.rietwijnen.nl

Riet Wijnen (1988, Venray, NL - woont en werkt in Amsterdam en Berlijn) legt verbanden tussen abstractie, waarneming, taal en structuur: meestal via de reconstructie van een verhaal, biografie of specifiek verleden. Haar vaak sculpturale werk, dat zich leent voor een monumentale schaal, zal voor het eerst in de openbare ruimte te zien zijn.

 In Leiden toont Wijnen een werk dat balanceert tussen sculptuur en meubelstuk, waar het publiek zich fysiek toe kan verhouden. In 2015 startte Riet de cyclus Sixteen Conversations on Abstraction, waarin zij fictieve gesprekken schrijft tussen ondergewaardeerde en vergeten vaak vrouwelijke figuren uit de geschiedenis van de abstracte kunst en de wetenschap. Deze gesprekken resulteren in diagrammatische figuren die door Riet ruimtelijk worden vertaald. In haar werk wordt een suggestie gedaan dat een logica aanwezig is, maar deze logica is niet direct toegankelijk. Het balanceren tussen informatie en abstractie verwijst naar taal als een construct, een structuur die we belichamen en bewonen alsof het een onderdeel van onszelf is, in plaats van een abstract systeem dat een hulpmiddel is dat we gebruiken.

 

Riet Wijnen is in 2012 afgestudeerd aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. In 2017 en 2018 was zij resident aan de Rijksakademie in Amsterdam. 

Programma

2021 - tien jaar Beelden in Leiden

houdt deze agenda in de gaten voor de nieuwe ontwikkelingen en activiteiten 

Sferen - Beelden in Leiden 20_21

Volg ons

en blijf op de hoogte