Ruud Kuijer studeerde van 1981 tot 1984 aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Den Bosch. Tussen 1984 en 1986 volgde hij een postacademische studie aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Daarna vestigde hij zich in Utrecht. Van begin af aan richtte hij zich op het zuiver sculpturale spel van massa en ruimte, ook al zijn er soms wel degelijk herkenbare objecten verwerkt in zijn beelden, die gerekend kunnen worden tot de traditie van de constructieve collage. Het materiaal wordt niet verhuld maar juist benadrukt. De specifieke kenmerken van het materiaal bepalen uiteindelijk zelfs grotendeels de vorm van het kunstwerk.

 

Beeldhouwer Ruud Kuijer werkt al 25 jaar met beton en onderzocht het materiaal grondig op zijn sculpturale kwaliteiten. De Stichting Beelden in Leiden vroeg Kuijer om ter voorbereiding op Beelden in Leiden 2014 voor de jongere exposanten een masterclass te verzorgen en tijdens de tentoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht met een aantal deelpresentaties op andere locaties in Leiden een bescheiden overzicht van zijn werk samen te stellen.

Met de serie Staan/Liggen/Hangen/Leunen (1986-1992) maakte Kuijer de structurele eigenschappen van materialen zichtbaar en vroeg hij aandacht voor verschillen in textuur en kleur. In de serie Gegalvaniseerd ijzer/Beton (1992-2001) gebruikte hij voor het eerst beton als autonoom uitdrukkingsmiddel. Aanvankelijk diende het slechts om de ijzeren delen te verbinden. Maar beton bleek niet alleen sterk, het liet zich betrekkelijk gemakkelijk in allerlei vormen gieten en nam daarbij de huid aan van de gietmal. Kuijers fascinatie voor beton leidde vervolgens tot de Waterwerken (2001-2013), zeven kolossale collage-sculpturen bij de spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht. De groep speelse betonnen beelden relativeert de louter functionele omgeving van het bedrijventerrein.

In 2004 kreeg Kuijer voor zijn beeldhouwkunst de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs en in 2005 de Nederlandse Betonprijs. In 1993 won hij al de Charlotte van Pallandtprijs. Bekende sculpturen, naast de Waterwerken, zijn Springtij voor het hoofdkantoor van Koninklijke Boskalis in Papendrecht (2008) en Alliance voor de haven van Melbourne (2009). Werk van Kuijer bevindt zich onder andere in de collecties van het Centraal Museum in Utrecht, het Gemeentemuseum en Beelden aan Zee in Den Haag, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Lehmbruck Museum in Duisburg, alsook in particuliere verzamelingen in Nederland, België en de Verenigde Staten.

Agenda

25 mei 2023
opening Editie 2023

21 juni 2023
Midzomernacht op Rhijnhof met o.a. onthulling nieuw werk van Nynke Koster

6 augustus 2023
finissage BiL2023

 

Playground

Volg ons

en blijf op de hoogte