Stéphanie Noach curator BiL2022 / Duisternis centraal

Stéphanie Noach is de nieuwe curator voor de editie van de beeldententoonstelling Beelden in Leiden 2022, die donderdag 19 mei 2022 officieel van start gaat in het centrum van Leiden. Noach is onafhankelijk curator, werkt in binnen- en buitenland en is promovenda aan de Universiteit Leiden en fellow aan Harvard University. Bij de komende editie van BiL staat de duisternis centraal en zullen de nog aan te trekken kunstenaars zich in hun nieuwe werk keren tot de duisternis diep onder het aardoppervlak of hoog in de ruimte: van “microbial dark matter” tot zwarte gaten. Zij zullen hiervoor diverse wetenschappelijke collecties in Leiden raadplegen (Rijksmuseum Boerhaave, Naturalis, Hortus Botanicus, de Oude Sterrewacht) en begeleid worden door wetenschappers verbonden aan de Universiteit Leiden.  Voor deze editie van BiL wordt een speciale samenwerking aangegaan met de Oude Sterrewacht en met de Hooglandse Kamer. BiL2022 is partner van Science2022.

Stéphanie Noach werkte in de afgelopen jaren voor verschillende musea, universiteiten en biënnales in Latijns-Amerika, de Verenigde Staten en Europa. Daarnaast schrijft zij artikelen voor diverse tijdschriften en boeken. Ze doet momenteel onderzoek naar de potentialiteiten van de duisternis in contemporaine kunst uit Latijns-Amerika als promovenda en docente aan het Universiteit Leiden en fellow aan Harvard University. 

De tentoonstelling neemt als uitgangspunt dat de duisternis over competenties beschikt die in onze op de Verlichting gestoelde samenlevingen onvoldoende worden onderkend.  In plaats van haar associatie met obscurantisme, barbaarsheid, en achteruitgang te accepteren, zullen de kunstenaars van de komende editie van BiL aantonen dat het duister mogelijkheden biedt die door onze moderne samenlevingen doorgaans worden genegeerd: zo kan zij verzet plegen, bescherming bieden en vrijheid genereren.   

Ontwikkelingen in de astronomie staan daarbij centraal. Sterrenkundigen hebben in de afgelopen decennia aangetoond dat de duisternis ten grondslag ligt aan ons bestaan. Uit hun berekeningen blijkt dat  85% van ons universum bestaat uit zwarte materie: deze onwaarneembare substantie speelt een hoofdrol in de vorming en het bijeenhouden van het universum. Hoe kunnen dergelijke ontwikkelingen in de wetenschap bijdragen aan alternatieve beschouwingen van de duisternis? Op welke manier kunnen kunstenaars kosmische ontwikkelingen verbeelden  en zo een rol spelen  bij het bieden van een heterogener en complexer perspectief op de duisternis?

periode BiL2022 donderdag 19 mei t/m zondag 7 augustus 2022
hoofdlocatie Hooglandse Kerkgracht in het centrum van Leiden 

Agenda

16 mei 2024
opening Voor Ada - Editie 2024

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en kunst van BiL kunstenaars

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte