foto's Tom Brown
In het werk van Stijn ter Braak (1995) spelen elementen zoals humor, illusie en shock een bewuste rol, met name om de oprechte aandacht van de toeschouwer te verdienen. Hij maakt alles dat hij als ‘van hem’ beschouwt op een suggestieve maar gedetailleerde manier op ware grootte na, waarbij hij gebruik maakt van bij elkaar gesprokkelde afgedankte materialen, verf en lijm. Naast vele afzonderlijke ‘spullen’ leidde deze werkwijze ook al tot grote immersieve bouwwerken zoals ‘Mijn badkamer’ en ‘Mijn slaapkamer’ die via complexe trompe l’oeils de geconditioneerde blik van de toeschouwer op de realiteit voor heel even door elkaar schudden.
See below for English
De keuze voor materiaal is zowel artistiek als milieubewust. In zijn ogen zit er een zekere poëzie in het transformeren van iets wat iemand heeft bestempeld als rommel naar een kunstwerk, dat mensen bij uitstek waarderen. In zijn werk wil hij het realiteitsbeeld van de toeschouwer heel even door elkaar schudden. Met een verzameling spullen, de leefomgeving van de kunstenaar, verweeft Stijn op speelse wijze verwachtingen, persoonlijke aanleidingen en universele ervaringen, tot presentaties die zowel toegankelijk als gelaagd zijn.
In zijn werk speelt Ter Braak vaker met de regels van wat als binnenruimte en buitenruimte wordt ervaren, zoals toen hij in het appartement naast zijn huis, een replica van zijn badkamer nabouwde. Voor Beelden in Leiden doet Ter Braak onderzoek naar nieuwe materialen die in de buitenlucht voldoende robuust zijn, en de vertaling van zijn uitgangspunten naar een publieke context.
Voor Playground. Beelden in Leiden 2023 maakt Stijn ter Braak het nieuwe werk De voordeur van de concierge.
Stijn ter Braak woont en werkt in Antwerpen, alwaar hij in 2018 zijn master Vrije Kunsten (Schilderkunst) aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten afrondde. Recent was werk van hem te zien tijdens Art Rotterdam 2023 tijdens de presentatie Prospects van het Mondriaan Fonds.
___________________________
The installation 'The caretaker's front door' by Stijn ter Braak is a three-dimensional image of a part of the facade containing a front door that is ajar, behind which a glimpse of an interior space with some belongings can be seen. On the other hand, where the construction that keeps the facade straight is visible, it becomes clear that this space has only been finished to the extent that it appears credible through the crack, a diorama as it were.
16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk
21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september
Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.
4 augustus 2024
finissage BiL2024
She Said