foto Tom Brown
Susanne Khalil Yusef (1984) werd geboren in Duitsland, uit ouders die Palestijnse vluchtelingen waren. Zij en haar familie hebben tijdens haar jeugd in vijf Europese landen gewoond op zoek naar een plek om een leven op te bouwen. Khalil Yusef maakt meeslepende kleurrijke installaties door een breed scala aan media te combineren, zoals muurschilderingen, canvasschilderijen, textiel, keramiek, video, performances met lichtobjecten, bronzen sculpturen, auto's, publieksparticipatie en zelf gecreëerde archieven.
See below for English
Het felgekleurde werk van Khalil Yusef lijkt op het eerste gezicht luchtig en speels, maar als je beter kijkt, verwijst het naar situaties van nood en gevaar. Ze nodigt regelmatig personen uit verschillende disciplines uit om binnen haar installaties op te treden, zoals een spoken word artiest, een schrijver en een Arabisch Tarab Ensemble. In haar werk stelt ze kritische vragen over thema's als thuisland en ontheemding, identiteit en sociaal-geografische machtsverhoudingen. De verhalen in haar werk zijn nauw verwant aan haar eigen biografie - zoals de conflicten in haar thuisland Palestina, migratiestromen, autonomie, oriëntalisme, ballingschap en koloniale situaties.
Susanne Khalil Yusef werd geboren in Duitsland, uit ouders die Palestijnse vluchtelingen waren. Zij en haar familie hebben tijdens haar jeugd in vijf Europese landen gewoond op zoek naar een plek om een leven op te bouwen. Momenteel woont en werkt ze in Nederland. Toen ze op 25-jarige leeftijd een paspoort kreeg, kon ze reizen en studeren. Khalil Yusef studeerde aan de Sint-Joostacademie in 's Hertogenbosch, waar ze in 2018 haar bachelor en master in beeldende kunst behaalde. Terwijl ze aan haar bachelor werkte, raakte Yusef meer toegewijd aan het onderzoeken van haar familiegeschiedenis en de Palestijnse diaspora in het algemeen. In 2014 bracht ze een semester door aan de International Academy of Art Palestine in Ramallah. De gebeurtenissen die ze meemaakte en de mensen die ze over de hele wereld ontmoette, hielpen haar bij het bouwen van een creatief palet dat haar toekomstige visuele vocabulaire zou vormen.
Voor Playground. Beelden in Leiden 2023 maakt ze het werk Gezichtsvinding.
Susanne woont en werkt in Arnhem. Werk van Khalil Yusef is opgenomen in de collectie van Museum Arnhem, Textielmuseum Tilburg, in de collectie van provincie Gelderland en in diverse private collecties.
___________________________
Susanne Khalil Yusef takes the emotionally charged and well-known cartoon character Handala as a starting point for her work ‘Gezichtsvinding/Face Finding'. The figure Handala, originally drawn by political cartoonist Naji al-Ali, originated in occupied Palestinian territory and depicts a child who had to flee. He is always drawn with his back to the viewer, so you never see his face. The cartoon has become a symbol of Palestinian identity and is a recurring element in Susanne's work. Handala is a recurring element in the work of Khalil Yusef and Handala finds a face in this work.
Handala is bent over and his face, which lies on the floor in front of him, sprouts blades. It is unclear whether they are spines or roots. It raises questions about a child's place in a playground.
16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk
21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september
Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.
4 augustus 2024
finissage BiL2024
She Said