#

Susanne Khalil Yusef

Susanne Khalil Yusef (1984) maakt meeslepende kleurrijke installaties door een breed scala aan media te combineren, zoals schilderijen, textiel, keramiek, video, lichtobjecten, bronzen sculpturen, auto's, publieksparticipatie en zelf gecreëerde archieven. Ze nodigt regelmatig personen uit verschillende disciplines uit om binnen haar installaties op te treden, zoals een spoken word artiest, een schrijver en een Arabisch Tarab Ensemble. Op het eerste gezicht lijkt het felgekleurde werk van Khalil Yusef luchtig en speels, maar als je beter kijkt, verwijst het naar ellende en gevaarlijke situaties. In haar werk stelt ze kritische vragen over thema's als vaderland en ontheemding, identiteit en sociaal-geografische machtsverhoudingen. De verhalen in haar werk zijn nauw verwant aan haar eigen biografie - zoals de conflicten in haar thuisland Palestina, migratiestromen, autonomie, oriëntalisme, ballingschap en koloniale situaties.

Susanne Khalil Yusef werd geboren in Duitsland, uit ouders die Palestijnse vluchtelingen waren. Zij en haar familie hebben tijdens haar jeugd in vijf Europese landen gewoond op zoek naar een plek om een ‚Äč‚Äčleven op te bouwen. Momenteel woont en werkt ze in Nederland. Toen ze op 25-jarige leeftijd een paspoort kreeg, kon ze reizen en studeren. Khalil Yusef studeerde aan de Sint-Joostacademie in 's Hertogenbosch, waar ze in 2018 haar bachelor en master in beeldende kunst behaalde. Terwijl ze aan haar bachelor werkte, raakte Yusef meer toegewijd aan het onderzoeken van haar familiegeschiedenis en de Palestijnse diaspora in het algemeen. In 2014 bracht ze een semester door aan de International Academy of Art Palestine in Ramallah. De gebeurtenissen die ze meemaakte en de mensen die ze over de hele wereld ontmoette, hielpen haar bij het bouwen van een creatief palet dat haar toekomstige visuele vocabulaire zou vormen. 

Susanne woont en werkt in Arnhem. Werk van Khalil Yusef is opgenomen in de collectie van Museum Arnhem, Textielmuseum Tilburg, in de collectie van provincie Gelderland en in diverse private collecties. 

Agenda

25 mei 2023
opening Editie 2023

6 augustus 2023
finissage BiL2023

 

Playground

Volg ons

en blijf op de hoogte