#

Thomas Swinkels

thomasswinkels.com

Thomas Swinkels (1988, Tilburg, NL - woont en werkt in Amsterdam en Berlijn) is geïnteresseerd in invasieve fenomenen in onze stedelijke omgeving. Vanuit een haast antropologisch perspectief onderzoekt en observeert Swinkels zowel natuurlijke als door de mens gemaakte structuren en hoe deze naar zijn hand te zetten, waarbij de spanning tussen herinnering en veranderlijkheid centraal staat. De kunstenaar reageert veelal op aanwezige elementen uit de omgeving waarin het werk te zien is en zoekt hierbij de grenzen van de formele kenmerken van sculptuur en de mogelijkheden van documentatie op.

Voor Sferen volgde Swinkels zijn interesse in de levensloop van de Japanse Duizendknoop. Deze sterk woekerende plant nam Von Siebold rond 1830 mee naar Leiden. Hij stuitte op de gelijkenissen tussen hedendaagse transportcontainers en 19de-eeuwse zogenaamde Wardian cases; mobiele terraria die werden gebruikt voor de bescherming van buitenlandse planten die overzee naar Europa werden gebracht. Met de komst van de Wardian case zijn de samenstelling van onze flora en fauna voorgoed veranderd. Door de uitwisseling van een bloemen en planten, maar ook handelswaren als rubber, bananen, thee en ingrediënten voor medicijnen, heeft de eenvoudig ogende Wardian Case een onuitwisbare invloed op onze wereldwijde omgeving gehad.

Met Wardian Cage (2021) reflecteert de kunstenaar op deze invasieve infrastructuur, die een direct gevolg is van processen van kolonialisme en imperialisme. Onze huidige manieren van transport zijn, goed bekeken, niet veel veranderd. Een blokkeerschip in het Suezkanaal en een wereldwijd tekort aan zeecontainers en vrachtschepen laten zien hoezeer wij afhankelijk zijn geworden van extreme vormen van consumentisme.

Thomas Swinkels studeerde in 2015 af aan AKV | Sint Joost Breda en in 2019 aan De Ateliers in Amsterdam. 

Agenda

16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september

Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte