#

Thomas Swinkels

thomasswinkels.com

Thomas Swinkels (1988, Tilburg, NL - woont en werkt in Amsterdam en Berlijn) is geïnteresseerd in invasieve fenomenen in onze stedelijke omgeving. Vanuit een haast antropologisch perspectief onderzoekt en observeert Swinkels zowel natuurlijke als door de mens gemaakte structuren en hoe deze naar zijn hand te zetten, waarbij de spanning tussen herinnering en veranderlijkheid centraal staat. De kunstenaar reageert veelal op aanwezige elementen uit de omgeving waarin het werk te zien is en zoekt hierbij de grenzen van de formele kenmerken van sculptuur en de mogelijkheden van documentatie op.

Voor Sferen volgde Swinkels zijn interesse in de levensloop van de Japanse Duizendknoop. Deze sterk woekerende plant nam Von Siebold rond 1830 mee naar Leiden. Hij stuitte op de gelijkenissen tussen hedendaagse transportcontainers en 19de-eeuwse zogenaamde Wardian cases; mobiele terraria die werden gebruikt voor de bescherming van buitenlandse planten die overzee naar Europa werden gebracht. Met de komst van de Wardian case zijn de samenstelling van onze flora en fauna voorgoed veranderd. Door de uitwisseling van een bloemen en planten, maar ook handelswaren als rubber, bananen, thee en ingrediënten voor medicijnen, heeft de eenvoudig ogende Wardian Case een onuitwisbare invloed op onze wereldwijde omgeving gehad.

Met Wardian Cage (2021) reflecteert de kunstenaar op deze invasieve infrastructuur, die een direct gevolg is van processen van kolonialisme en imperialisme. Onze huidige manieren van transport zijn, goed bekeken, niet veel veranderd. Een blokkeerschip in het Suezkanaal en een wereldwijd tekort aan zeecontainers en vrachtschepen laten zien hoezeer wij afhankelijk zijn geworden van extreme vormen van consumentisme.

Thomas Swinkels studeerde in 2015 af aan AKV | Sint Joost Breda en in 2019 aan De Ateliers in Amsterdam. 

Agenda

21 juni
Talks en walks over Lifeless stars drifting above
Midzomernachtconcert in Rhijnhof en onthulling nieuw werk uit mecenaat

21 juni - 25 sept
nieuwe beelden op Rhijnhof

29 juni
kinderworkshop 

7 aug
finissage BiL2022 

 

Lifeless stars drifting above / Mecenaat

Volg ons

en blijf op de hoogte