"Ik ben geboeid door hoe we grip proberen te krijgen op iets ongrijpbaars’" zegt Vibeke Mascini (1989, NL - woont en werkt in Den Haag), die zich in haar werk richt op situaties waarin systemen haperen en rechtmatigheden wankelen.

"Het is een mooie uitdaging om een werk voor de openbare ruimte te maken, en in het proces te bevragen wat wel en niet wordt toegestaan om vrij te circuleren. Voor dit project werk ik met elementen die juist onttrokken zijn uit de openbare ruimte, waaronder door de douane in beslag genomen goederen. Mijn project is een weg om deze elementen -via een radicale transformatie- opnieuw openbaar vrij te geven."

 

Illegale goederen brengen nieuw leven

Vibeke zal haar doorlopende onderzoek naar energie-omzetting verder uitwerken voor haar eerste werk in de open lucht bij Beelden in Leiden. Zij doet dit op in samenwerking met Rijksmuseum Boerhaave en op een schaal die de wijde omgeving beïnvloedt en uiteindelijk onnavolgbaar wordt. Momenteel richt zij zich op energie die vrijkomt bij het vernietigen van illegale goederen door de douane. Kilo's cocaïne, tijgerhuiden en andere zaken die onttrokken moeten worden aan de markt worden verbrand en zo ontmanteld tot grondstof: energie. Dit gaf haar aanleiding om na te denken over het omzetten van deze energie via een energetische installatie die vervolgens cocons van nachtvlinders tot ontpoppen brengt. Om de installatie af te stemmen op de nachtvlinders werkt Mascini samen met de Hortus Botanicus in Leiden. Deze informatie is ook vormend voor de manier waarop het project op locatie gepresenteerd kan worden.

 

Vibeke is in 2013 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. 

Partners Beelden in Leiden 20_21: Rijksmuseum Boerhaave en Hortus Botanicus Leiden

Programma

2021 - tien jaar Beelden in Leiden

houdt deze agenda in de gaten voor de nieuwe ontwikkelingen en activiteiten 

Sferen - Beelden in Leiden 20_21

Volg ons

en blijf op de hoogte