‘Ik ben geboeid door hoe we grip proberen te krijgen op iets ongrijpbaars’, zegt Vibeke Mascini (1989, NL - woont en werkt in Den Haag), die zich in haar werk richt op situaties waarin systemen haperen en rechtmatigheden wankelen. "Het is een mooie uitdaging om een werk voor de openbare ruimte te maken, en in het proces te bevragen wat wel en niet wordt toegestaan om vrij te circuleren. Voor dit project werk ik met elementen die juist onttrokken zijn uit de openbare ruimte, waaronder door de douane in beslag genomen goederen. Mijn project is een weg om deze elementen -via een radicale transformatie- opnieuw openbaar vrij te geven."

Voor haar deelname aan Sferen werkte de kunstenaar haar doorlopende onderzoek naar energie-omzetting verder uit, onder andere tijdens een werkperiode bij Museum Boerhaave. Elektriciteit werd in de pre-moderne tijd beschouwd als een heilig fenomeen, een soort geest die materie ‘bezielt’. De afgelopen jaren richt Mascini zich in haar werk op zowel historische als meer futuristische concepten van elektriciteit, om de energetische relatie tussen ons en onze omgeving te doorgronden. In vaak langdurige samenwerkingen met wetenschappers, ingenieurs, overheidspersoneel en muzikanten werkt ze aan sculpturen, installaties, video's en teksten die het begrip van elektriciteit herijken. Kilo’s cocaïne, tijgerhuiden en andere zaken die zijn onttrokken aan de markt worden door de overheid verbrand en zo ontmanteld tot grondstof: energie. Dit gegeven vormt voor Mascini aanleiding voor de energetische installatie die te zien in de binnentuin van bibliotheek BplusC aan de Nieuwstraat.

Instar (2021) brengt op energie van verbrande geconfisqueerde goederen cocons van nachtvlinders tot ontpoppen. Met Instar realiseert Mascini haar eerste werk in de open lucht, op een schaal die de wijde omgeving beïnvloedt en uiteindelijk onnavolgbaar wordt. Na het ontpoppen vliegen de nachtvlinders uit en worden zo weer onderdeel van de openbare ruimte van Leiden en omgeving.

Vibeke Mascini is in 2013 afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. In 2021 is zij geselecteerd voor een residentie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten.

Veel dank gaat uit naar het genereuze advies en de steun van Alida van Leeuwen, BplusC, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Douane Belastingdienst, Hans Struiksma, HARC-team, Madeleine Peccoux, Peter-Jan Schouten, EV Europe, KABK Design Lectoraat en Thomas van Dijk.

Agenda

16 mei 2024
opening Voor Ada - Editie 2024

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en kunst van BiL kunstenaars

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte