2019 - Jonge Beelden

Beelden in Leiden staat deze achtste editie in het teken van jonge beeldhouwkunst. Voor deze Beelden in Leiden selecteerde onze gastcurator Sandrine van Noort tien talentvolle, jonge beeldhouwers die ieder afzonderlijk binnen het medium sculptuur en met het gekozen materiaal grenzen verleggen en opzoeken en daarmee de beeldhouwkunst van nieuwe betekenissen voorzien.  

De geselecteerde kunstenaars hebben zich verdiept in de eigenschappen van het materiaal en onderzoeken de mogelijkheden hiervan. Niet het concept is leidend, maar het materiaal en de vorm zijn even belangrijk voor de perceptie van het beeld. De invloed van internet, waar beelden massaal gedeeld kunnen worden maar ook gekopieerd en voor het werk gebruikt, roept bij de deelnemende kunstenaars vragen op over authenticiteit. Wat betekent echt en nep in een wereld waarin je met één druk op de knop een plaatje te pakken hebt, kunt kopiëren en voor je werk kunt gebruiken? De geselecteerde kunstenaars reageren hierop door nieuwe beelden te creëren waarbij hun persoonlijke uitgangspunt leidend is.

Naar schatting hebben zo'n 40.000 mensen een bezoek gebracht aan de openluchttentoonstelling.

Extra activiteiten

    • Informatiedag voor de kunstenaars
    • In galerie Zône was een tentoonstelling en verkoop van kleiner werk van de kunstenaars en voor publieksinformatie
    • Op het voorterrein van het LUMC en in het Bio Sciene Park in Leiden vonden satelliettentoonstellingen plaats
    • Toekenning en uitreiking Frans de Witprijs aan het beste werk
    • Toekenning en uitreiking van de Publieksprijs
    • Toekenning prijs door Business Platform Schipholweg
    • Masterclass voor de kunstenaars door Joep van Lieshout
    • Kunstenaarscollege

Opening

De opening vond plaats op 16 mei 2019, voor de eerste maal in de Hooglandse Kerk in Leiden. De presentatie was in handen van de Vlaamse kunstenaar, theaterregisseur en presentator van het programma Kunstuur,  Lucas de Man en Jan Teeuwisse (directeur Museum Beelden aan Zee – Sculptuur Instituut) was spreker. Lucas de Man verzorgde korte interviews met alle deelnemers. Vervolgens werden de winnaars van de Frans de Witprijs, de publieksprijs en de BPS-prijs bekend gemaakt (zie hierna) en werd er nagepraat onder het genot van een drankje.

Galerie

Dit jaar is kleiner werk van de deelnemende kunstenaars tentoongesteld in Galerie Zône, vlakbij de tentoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht. De galerie was geopend van wo. t/m vr. : 12.00 tot 18.00 uur. za.: 10.00 tot 17.00 uur. zo.: 13.00 tot 17.00 uur. Van drie kunstenaars zijn werken verkocht in de galerie, te weten Margot Zweers, Koos Buster en Romy Yedidia.

Satelliettentoonstelling LUMC voorterrein
16 mei t/m 4 september 2019 

De afgelopen jaren werkte Kunstzaken van het LUMC samen met Stichting Beelden In Leiden. Op het voorterrein van het LUMC van Bio Partner toonde Joep van Lieshout werken.

Satelliettentoonstelling Leiden Bio Science Park
16 mei t/m 4 september
HAL Allergy (voorterrein): beeld van Joep van Lieshout
CHDR (voorterrein): beeld van Johan Tahon

Frans de Witprijs
Beelden in Leiden heeft als doel jong beeldhouwtalent een podium te bieden. De Frans de Witprijs - genoemd naar de Leidse kunstenaar (1924-2004) wordt jaarlijks uitgereikt aan de maker van het meest vernieuwende beeld van de jonge kunstenaars die deelnemen aan 'Beelden in Leiden'. Negen van de tien kunstenaars dongen mee naar de Frans de Witprijs. Milena Naef won op de openingsdag met haar beeld. De vakjury bestond uit Jeannette ten Kate, directeur van de Art Connector, Maarten Bertheux, curator en oud-conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam, Liesbeth Willems, curator van de Chadha Art collection, Johan Tahon, beeldhouwer en Damian Kapojos, winnaar van 2018. De jury beschreef het beeldhouwwerk van Milena Naef als een “buitengewoon genereuze sculpturale ervaring”. De Frans de Wit Prijs heeft een blijvende uitstraling en zal voor de kunstenaar ook in de toekomst effect hebben. Aan de uitreiking is een geldprijs gekoppeld.

Prijs Business Platform Schipholweg
Ook het werk van deelnemende kunstenaar Josua Wechsler viel in de prijzen. Het kunstwerk, getiteld ‘Blossom’, werd door het Leidse ondernemersplatform Business Platform Schipholweg (BPS) geselecteerd om een jaar lang tentoongesteld te worden op het Schuttersveld na de afsluiting van Jonge Beelden in augustus. Het wordt geplaatst op 6 november 2019. De officiële handeling zal worden verricht door wethouder Yvonne van Delft (Werk en Inkomen, Economische Zaken en Cultuur). Na de onthulling is er een afsluitende borrel.

Publieksprijs
Martijn Linssen heeft de publieksprijs van Beelden in Leiden gewonnen. Elk jaar kunnen bezoekers van de beeldententoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht stemmen op hun favoriete beeld en bij deze achtste editie deden de meesten dat op het beeld ‘Waking Out‘ van Martijn Linssen uit Den Bosch. Hij ontving op 4 augustus 2019 de prijs, een geldbedrag, uit handen van voorzitter Henriëtte van der Linden.  

Masterclass
Een terugkerend onderdeel in het programma van Beelden in Leiden is de Masterclass waarbij een ervaren kunstenaar wordt uitgenodigd om de jonge lichting beeldhouwers te inspireren en kennis met hen te delen.

Voor de achtste editie van Beelden in Leiden is kunstenaar Joep van Lieshout uitgenodigd een Masterclass te geven. Joep van Lieshout is een kunstenaar die op vele manieren de beeldhouwkunst heeft vernieuwd en verder ontwikkeld, en daarom is hij dit jaar als Meester bij Beelden in Leiden betrokken. 

Zijn oeuvre is veelomvattend. Behalve autonome sculpturen, ontwerpt hij meubels, lampen en ook woonhuizen. Joep van Lieshout brengt met zijn beelden onderwerpen naar voren die tot nadenken stemmen over de wereld waarin wij leven en die wijzelf creëren. Hij is gefascineerd door economische en politieke systemen waarin mensen volgens hem in vele opzichten gevangen zitten. Joep van Lieshout werkt vanuit zijn Atelier van Lieshout in Rotterdam waar hij samen met zo’n twintig kunstenaars en ontwerpers opdrachten uitvoert en vrij werk maakt.

Publiciteit en marketing
Uiteraard ging een en ander vergezeld van publiciteit en promotie via onze eigen kanalen: de tentoonstellingsbrochure, onze website en social media accounts - vele pers- en nieuwsberichten en betaalde promotie. En via de kanalen van de ondersteunende cultuurfondsen, de Leidse partners (musea en gemeentebestuur) en sponsoren. Verder was er media-aandacht, onder meer van Sleutelstad, Unity, Leidse Glibber, Omroep West en het Leids Dagblad.

 

Agenda

16 mei 2024
opening Voor Ada - Editie 2024

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en kunst van BiL kunstenaars

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte