De sculpturen van Josua Wechsler getuigen van de kracht van de elementen die verantwoordelijk zijn voor de bijzondere cyclus van groei en verval. Ze tonen een momentopname van dit vloeiende proces. Ontkiemen, groeien en bloeien zijn hoopvolle krachten die inspireren. Josua is betrokken bij Beelden in Leiden in 2019 en maakt in 2022 nieuw werk in opdracht van een van onze BiL mecenassen.  

In een vaak vooraf gedefinieerd systeem "groeien" en ontwikkelen de sculpturen zich totdat ze hun definitieve vorm hebben gevonden. De werken die duiden op verval zijn een botstructuur, netwerk of skelet. Deze getuigen van een eerdere bestaansvorm; er is verbeeldingskracht nodig om je hun vroegere uiterlijk en functie voor te stellen.

Het beeld dat Josua maakte voor Beelden in Leiden 2019 gaat een relatie aan met de Hooglandse Kerkgracht. Blossom lijkt toevallig hier terecht gekomen te zijn, net als een zaadje dat uit een boom gewaaid is. Ook bij dit beeld is het niet zeker of we naar een geraamte of een omhulsel kijken. Door het formaat, de menselijke schaal, kun je je als toeschouwer tot het beeld verhouden. Het beeld nodigt uit om te ontdekken, te beleven en te bevragen.

‘Blossom’ werd door de Business Platform Schipholweg geselecteerd om een jaar lang tentoongesteld te worden op het Schuttersveld na de afsluiting van Jonge Beelden in augustus 2019. Het wordt geplaatst na Leidens Ontzet. Het werk blijft uiteindelijk ook in 2021 nog te zien.

Opleiding

2009-2012: Bachelor AKV St Joost, Den Bosch
2008-2009: Propedeuse, University of Applied Sciences and Arts, Luzern (Zwitserland)

Agenda

16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk

21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september

Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.

4 augustus 2024
finissage BiL2024

 

She Said

Volg ons

en blijf op de hoogte