Lieve Rutte ziet beeldhouwen als spelenderwijs tot een vorm komen. De kleurrijke beelden die ze maakt, hebben iets weg van totempalen waarbij het lijkt alsof ze door een zuchtje wind omver geblazen kunnen worden. Het heeft een speels karakter dat iedereen herkent. Wie heeft er nu als kind geen blokken gestapeld”, zegt ze.

Op zoek naar de juiste spanning, stapelt ze intuïtief de blokken van piepschuim tot torens.  De blokken combineert ze met materialen die ze op straat vindt, waardoor haar constructies nog meer ruimte krijgen voor een ‘frisse toevalligheid’. Het vinden van de juiste balans vormt elke keer een uitdaging. Ze stapelt net zo lang tot een organisch evenwichtige ‘totempaal’ ontstaat.

De tactiele kwaliteit van een beeld is voor haar van groot belang. Ze bewerkt de huid met gips, lak, epoxy, glitter of verf net zo lang totdat ze deze zou willen aanraken. Ze experimenteert met kleuren om tot aantrekkelijke kleurcombinaties te komen. “In een wereld die relatief grijs is, vind ik het belangrijk om kleur toe te voegen.” 

Ook voor Beelden in Leiden maakt Lieve Rutte een stapeling van vormen in nieuwe kleurcombinaties. Niet eerder maakte ze een beeld voor buiten. Een uitdaging was het om het beeld stevig genoeg te maken. Voor het eerst werkte ze daarom met pu coating. “Ik hoop dat dit beeld mensen grijpt. Dat ze er langer dan een paar seconden naar kijken.”

 

Opleiding

2013-2017: Bachelor Fine Art, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

 

Agenda

25 mei 2023
opening Editie 2023

21 juni 2023
Midzomernacht op Rhijnhof met o.a. onthulling nieuw werk van Nynke Koster

6 augustus 2023
finissage BiL2023

 

Playground

Volg ons

en blijf op de hoogte