In navolging van Ruud Kuijer in 2014 heeft Linda Nieuwstad (1974) voor de editie van Beelden in Leiden in 2015 de taak van ‘master’ op zich genomen.
Dat betekent dat de exposanten van dit jaar een kijkje in de keuken kregen van haar beroepspraktijk,
in het bijzonder met betrekking tot het uitvoeren van opdrachten. In 2012 was Nieuwstad zelf nog deelnemer aan de eerste editie van de tentoonstelling.
Ze is landelijk bekend van haar ruimtelijke bloemstillevens, geïnspireerd op geschilderde voorbeelden uit de 17de en 18de eeuw van meesters als Jan van Huysum (1682-1749) en Rachel Ruysch (1664-1750). Veel van de bloemen op die schilderijen werden via de Leidse Hortus botanicus in Nederland geïntroduceerd.
Daarmee is het werk van Nieuwstad rechtstreeks met de Hortus verbonden. De weelderige bloemstukken, gemaakt van materialen als plastic, textiel, schuimrubber, pvc en staal, zien er zeer levensecht uit. Hun kolossale afmetingen verraden echter meteen het feit dat ze kunst zijn. De onderliggende symboliek van de afzonderlijke bloemen, zo belangrijk in vroegere tijden, is voor Nieuwstad van minder belang dan de algemene betekenis van een bloemstuk als blijk van vreugde of medeleven.
De metershoge bloemsculpturen van Nieuwstad tillen het traditionele boeket uit boven de louter sym-bolische en rituele waarde en zetten de beschouwer als vanzelf aan tot nederigheid en introspectie. Tijdens Beelden in Leiden 2015 worden in de Hortus botanicus twee kunstwerken van Linda Nieuwstad tentoongesteld, namelijk Flores arte compositi uit 2011 en Roze bloemstuk op een paal uit 2014.
Linda Nieuwstad (1974) heeft de laatste jaren een reputatie opgebouwd als maker van weelderige bloemstillevens – niet met marterhaar geschilderd op doek of paneel, zoals de conventie voorschrijft, maar gemaakt van uitgesproken industriële materialen als plastic, textiel, schuimrubber, pvc en staal, in een formaat dat een gemiddeld standbeeld van voorname staatsmannen overtreft. In de monumentale bloemstukken van Nieuwstad kun je behalve met het oog soms ook haast lijfelijk ronddwalen. Het bezorgt de kijker een gevoel dat het midden houdt tussen ‘bevreemdend’ en ‘overweldigend’.
Na afloop van haar studie aan de ArtEZ Hogeschool voor de kunsten in Enschede, van 2001 tot 2005, won Linda Nieuwstad de kunstprijs AanZet! voor startende kunstenaars uit Overijssel en Gelderland. Van 2005 tot 2007 bezocht zij het Sandberg Instituut in Amsterdam. Sinds 2004 is haar werk regelmatig te zien op tentoonstellingen verspreid over heel Nederland.
Nieuwstad woont en werkt in Utrecht.
16 mei 2024
16 uur opening She Said - Editie 2024 - Lutherse Kerk
21 juni 2024
Midzomernacht op Rhijnhof met muziek en nieuw werk te zien van Beelden in Leiden-kunstenaars Yair Callender en Rein Verhoef. Te zien t/m 22 september
Altijd te bezoeken op Rhijnhof is werk van Lisa Šebestíková en Lungiswa Gqunta.
4 augustus 2024
finissage BiL2024
She Said