Ik zie Anubis en denk hee Batman !

Robbert Pauwels wordt wel de meester van de dwarse ornamentiek genoemd.  Associërend, in gedachten zappend van het ene naar het andere, creëert hij kleurrijke beelden in een barokke stijl. Zijn beelden lijken losjes, vluchtig in elkaar gezet.  Zo werkt hij ook. Razendsnel schetst hij zijn beelden de hoogte in. Hij heeft geen geduld voor eindeloze overwegingen. “Mijn werk zou moeten zijn als een suikerspin. Zoet en aantrekkelijk en voordat je het weet opgelost.” Robbert Pauwels maakt keramische beelden die hij soms combineert met kunststof materialen zoals schuim en polyester.  Hij refereert door het toevoegen van ornamentiek aan de klassieke beeldhouwkunst. Karakteristiek zijn de rijk bewerkte sokkels die altijd onderdeel zijn van het werk. “Ik groeide op in Den Haag in een huis met veel klassieke elementen. Toen ik het huis uit ging, gebruikte ik de herinnering aan die ornamenten als inspiratiebron.”
Robbert Pauwels laat zich inspireren door herinneringen uit zijn jeugd en elementen uit de popcultuur. De herinnering aan zijn oma die kikkers spaarde bijvoorbeeld, leidde tot het maken van een levensgroot dansend kikkerpaar. Belangrijk is vervolgens hoe hij deze persoonlijke herinnering universeel kan maken. “Ik wilde het melancholische van dit dansend paar benadrukken. Het zo verbeelden dat het lijkt of het hun laatste dans is. Die treurige vrolijkheid wil ik graag in mijn beelden brengen.” Hij wil ervoor waken dat zijn beelden te melodramatisch worden. Daarom vermijd hij teveel figuratie en zoekt hij de juiste balans in de abstracte verbeelding. “Met abstractie vecht ik tegen het melodramatische dat altijd op de loer licht.”
De kikkers ziet hij als een transitie naar een nieuwe ontwikkeling in zijn werk. “Mijn werk dreigde een soort gimmick te worden. Dan ontbreekt de magie en kracht van het beeld. Ik laat nu iets meer de figuratie toe. De beelden krijgen hierdoor meer dynamiek waarover ik mijzelf weer verbaas.”

Beelden In Leiden Concepts of Time 2018
“Voor de opdracht van Beelden In Leiden ben ik speciaal naar het Rijksmuseum van Oudheden gegaan om de collectie goed te bekijken. Toen zag ik een klein Anubis beeldje waardoor ik werd geraakt. Het is een beeldje uit ongeveer 3000 v. chr.. Anubis, was de Egyptische god, beschermer van de doden en onderwereld. Hij wordt verbeeld met een jakhalskop. Ik vond het mooi die jakhals met  grote oren. Toen dacht ik aan de superheld en stripfiguur Batman als beschermer van de stad. Nu wil ik die twee Anubis en Batman in één beeld samenbrengen. Op die manier combineer ik de cultuur uit mijn jeugd met die van de klassieke oudheid. Ik denk erover een Pez dispenser als sokkel te gebruiken, dat brengt het beeld ook weer naar deze tijd.”

 

www.robbertpauwels.com

Agenda

19 mei 2022 - opening BiL2022
21 juni 2022 - talks en walks - ovb
7 aug 2022 - finissage BiL2022 

 

Lifeless stars drifting above

Volg ons

en blijf op de hoogte